Предстои подписване на споразумение между областния управител Борислав Българинов и председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну за изграждане на втори мост между Русе и Гюргево

Предстои подписване на споразумение между областния управител Борислав Българинов и председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну за изграждане на втори мост между Русе и Гюргево

Време за прочитане: 2 мин.

Споразумение за консолидиране на позицията на двата гранични региона за изграждане на втори мост над река Дунав при Русе ще бъде подписано между областния управител Борислав Българинов и председателя на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну. Предвидено е това да се случи на 15 юли. Новината стана ясна по-рано през деня, а Българинов заедно със заместника си Синан Хебибов участваха в среща между ръководствата на общините Русе и Гюргево. На нея областният управител заяви, че е получил подкрепа и от по-голямата част от колегите си от северна и южна България изграждането на съоръжението да се случи именно при Русе. Идеята е по този начин да се постигне цялостно интегриране на двете държави в международното транспортно и търговско партньорство и по този начин да се намали изолацията на периферните райони. По думите на Българинов без нов мост в трансграничния регион ще бъдат възпрепятствани туризмът, търговията и свободното пътуване на гражданите. За България мостът се явява ключова надграждаща инвестиция за строителството на автомагистралата между Русе и Велико Търново, прокарването на тунел под Шипка, който е част от републиканския път Русе – Маказа, както и изграждането на бъдещия логистичен коридор EU Gateway. Последният се предвижда да стане факт до 2027-а. Освен това новият мост ще се превърне в предпоставка за увеличаване на товарния трафик към и от България, а също и към Гърция и Близкия изток. Същевременно се предвижда и модернизация на високоскоростната железопътна линия Букурещ – Гюргево, която след това ще бъде продължена до Истанбул. В крайна сметка инициативата би трябвало да отвори региона към река Дунав и да го превърне във все по-предпочитано място за инвестиции и живот.

Българинов бе категоричен още, че Областната управа и Общината ще продължат да си сътрудничат с институциите в България и Румъния. „Трябват реални действия, които да доведат до дълго очаквания ефект.“, категоричен бе Българинов. „Забавянето на решенията на проблемите не е правилен подход, защото рано или късно хората ще искат да видят реален резултат.“, допълни още той.

От своя страна кметът Милков заяви, че Русе и Гюргево се намират в една икономическа зона и тяхната сила е равна на Букурещ. Именно затова е необходимо да се работи за развитието на този регион.

Българинов продължава преговорите и за стартирането на фериботната връзка между Русе и Гюргево в най-кратки срокове, тъй като това ще облекчи значително трафикът по Дунав мост.

Сподели:

Още новини от деня