Енчо Енчев поздрави Теодора Бакърджиева по повод представянето на новата й книга

Предстои представянето на книгата „Памет за Винарови“ от Теодора Бакърджиева

Най-новата книга на русенския историк Теодора Бакърджиева вече е факт. Съвсем скоро предстои нейното официално представяне пред русенската публика. Книгата „Памет за Винарови“  става факт след дълги месеци на проучване и изследване на наследниците на София Малчооглу и Никола Шарапчията. 

„Всичко започна случайно, от една изложба на смайващо талантливата, но позабравена българска художничка – Бистра Винарова. Провокирана от факта, че е представител на русенската фамилия Винарови, се впуснах по тази нишка, водена от любопитство, което с времето прерасна в непреодолимо желание да науча какъв е бил животът на десетките мъже и жени, носили името на този род, в амбиция да разгадая скритите послания на съдбите им.“, пише авторката. 

По увлекателен начин Теодора Бакърджиева разкрива всеки детайл от родословието на известната русенска фамилия, дала тласък на редица промени в обществения и културния живот на Русе и България. Техни потомци са Симеон Радев, Върбан Винаров, Бистра Винарова, Евстати Винаров. 

Сподели: