Предстои третото издание на националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“

Предстои третото издание на националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“

В Драматичен театър „Сава Огнянов“ предстои третото издание на националния конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“. В три поредни дни русенската публика ще може да види спектаклите от тазгодишната селекция, която беше поверена на Богдана Костуркова, драматург на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – София. Конкурсната програма ще се проведе от 28 до 30 октомври в театъра, а на 31-ви ще бъде обявено името на топ режисьора за тази година. Това ще се случи на тържествена церемония, веднага след премиерата на победителя в миналогодишното издание – Веселин Петров. Заглавието, върху което избра да работи най-добрият млад режисьор за 2019-та година е „Рожден ден“ от Харолд Пинтър. Пиесата, която за пръв път се поставя на сцена в крайдунавският град, е част от наградата, която театърът предоставя на режисьора спечелил конкурса – договор с драматичния театър за постановка на спектакъл по избор.

Програмата на конкурса започва в сряда с класиката „Януари“ от Йордан Радичков, постановка на Дамян Тенев в ДКТ „Иван Димов“ – Хасково, продължава във втория ден с авторския моноспектакъл „Game Over“ на Ованес Торосян и завършва със спектакъла на Денислав Янев „Една крачка до предела“ по пиесата „Норвегия. днес“ на Игор Бауерзима.

ДЕНИСЛАВ ЯНЕВ с постановката „Една крачка до предела“ от Игор Бауерзима в ДТ – Търговище.

Участват актьорите: Ивона Маврова и Явор Гаджев.

Сценограф: Галина Абаджимаринова

Хореограф: Неделя Ганчева.

Пиесата на Игор Бауерзима се занимава с една доста особена и тъмна сама по себе си тема, а именно – Нагонът към самоубийство („Танатос“ по Фройд). Поводът за написването й дава новинарска хроника, която авторът прочита и която разказва за странния случай на двама тийнейджъри в Норвегия, запознали се с в чат за самоубийци и решили да прекратят живота си от върха на един фиорд. Този образ предизвиква Бауерзима да се опита да допусне кои са били тези хора, какви са били мотивите им и какво са правили там, на върха, на края на света малко преди да извършат потресаващия акт.

ОВАНЕС ТОРОСЯН с авторски моноспектакъл Game over – независим проект

Пърформинг и авторският моноспектакъл на Ованес Торосян GAME OVER е своеобразно начало на формата „Театър на късите форми“.

Природата на артиста, пътят към сцената, равносметката, сънищата и реалностите, които обитава всеки от нас, са само част от темите в експерименталния моноспектакъл на Ованес Торосян. Актьорът е и режисьор на самия себе си и на персонажите, които представя в GAME OVER. Този факт засилва още повече субективно-обективните отношения вътре в текста и навън в изиграването му. Както самият Ованес Торосян отбелязва в бележките към пиесата „Времето на действието е вакуум, което по дефиниция означава, че отсъства вещество в определен обем от пространството или казано накратко пространството е празно. Но както всички ние знаем, абсолютен вакуум не съществува и често говорим за различни степени на вакуум в зависимост от атмосферното налягане“.

ДАМЯН ТЕНЕВ с постановката „Януари“ от Йордан Радичков в ДКТ –„Ив. Димов“ – Хасково.

Участват актьорите: Явор Бахаров, Петко Венелинов, Петър Влайков, Димитър Атанасов, Емануил Костадинов, Пламен Петков, Димитър Димитров

Сценограф: Радостина Тодорова

Музика: Георги Георгиев

Тази пиеса има специално място в историята на Хасковския театър. Тъкмо на неговата сцена Иван Добчев поставя „Януари“ през 1989 година и спектакълът преобръща представите за съвременен театър с новаторския си подход, а екипът на представлението получава множество награди.

Сега Радичковите герои оживяват отново на сцената, в актьорското превъплъщение на Явор Бахаров, Петко Венелинов, Петър Влайков, Димитър Атанасов, Емануил Костадинов, Пламен Петков, Димитър Димитров.

Националният конкурс за млад режисьор се провежда за трета поредна година и се подкрепя от Община Русе по програма „Култура“ още от неговото създаване през 2018-та.

Събитието носи името на Слави Шкаров, един от най-авангардните и гениални режисьори, творили на сцената в Русе и оставили трайна следа в историята на българския театър.

Сподели:

Още новини от деня