Предстои четвъртото издание на вече запазената марка регионално кулинарното състезание за непрофесионалисти „На върха на ножа“ в Русе

Предстои четвъртото издание на вече запазената марка регионално кулинарното състезание за непрофесионалисти „На върха на ножа“ в Русе

На 1 декември от 12 часа в кухнята на хотел Дунав Плаза ще се проведе за четвърти път в град Русе регионалното кулинарно състезание за непрофесионалисти „На върха на ножа“.

По същество, надпреварата си остава единствена в цяла България. Тази година отново ще участват ученици 11 и 12 клас от Професионалната гимназия по туризъм в град Русе; Клубът на Професионалните готвачи в град Русе, чийто представители ще журират; организацията на самото събитие ще се осъществи от Русе Арт и Съюзът на хотелиерите и ресторантьорите Русе /СХР/. Тази година ще се състезават управители или собственици на заведения за хранене от град Русе, които членуват в СХР в Русе.

Заради това, че участват в надпреварата и професионалисти, оценките ще се дават от 5 членно жури в състав: шеф Ивайло Димитров, шеф Живко Димитров, шеф Петър Атанасов, шеф Александър Енчев и шеф Светломир Петров, оповести днес директорът на ПГ по Туризъм в Русе г-жа Ренета Вълева.

Традиционно ще работят 6 двойки готвачи, на две смени. Ще бъдат приготвени по две порции. Награждаването ще бъде обявено в 17.30 часа на 1 декември 2018 година.

В състезанието ще се конкурират, съвместно с учениците, готвачи от ресторантите на Дунав Плаза; Сити Хаус; Дон Корлеоне; Кръстникът; Кралска Закуска и механа Чифлика.

Темата на състезанието ще бъде „Регионална дунавска кухня“, обърна внимание управителят на ресторант Кралска Закуска и организатор на състезанието г-н Красимир Иванчев. По регламент, участниците трябва да приготвят едно основно ястие в рамките на 120 минути /2 часа/. Хранителните продукти и видеозаснимането ще са осигурени от Съюза на хотелиерите и ресторантьорите Русе. Ще има видеозаснемане по време на работа в кухнята.

Клубът на професионалните готвачи е защитил марката „На върха на ножа“, допълни г-жа Даниела Бирова, ръководител на звеното по туризъм в ОП Русе Арт.

На състезанието за професионални готвачи, провело се през месец октомври 2018 година в Гранд хотел Варна, Шеф Ивайло Димитров и Шеф Иван Звездев, заедно с г-н Красимир Иванчев очертават програма за Дните на река Дунав 2019.

За пръв това събитие се е състоя в края на месец юни 2018 година с реализирането само на бирен фест. Идеята им е тя да се доразвие и оформят „Дните на река Дунав“ 2019 година, като се включат бирен фест, а на финала завърши с регионално кулинарно състезание за професионални готвачи на тема „Барбекю“. Основни организатори на събитието ще са отново Русе АРТ.

Създаването на такива регионални кулинарни формати намират одобрение от страна на шеф Петър Атанасов. Подкрепата му в тази посока се дължи на неглижирането на българската и регионалната ни кухня, известни години наред. Това не заслужава родната кулинарна традиция и от бабините гозби има на какво да се научим, особено на това храната ни да е прясна и с добри вкусови качества. Той допълни, че журито ще оценява, като дава определен брой точки на точно определени критерий: подготовка и почистване на работното място; органолептични /визия, вкус, аромат/ качества на ястието; презентиране на ястието; начин на приготвяне и използване на модерни технологии и пр.

Сподели:

Още новини от деня