Предстоящата самостоятелна изложба на Ваяна Панкова отбелязва „завръщането“ на художничката на русенската артистична сцена

Предстоящата самостоятелна изложба на Ваяна Панкова отбелязва „завръщането“ на художничката на русенската артистична сцена. Тя ще бъде открита на 16 юли от 18 часа в галерията на ул. „Борисова“ № 6.

Авторката представя 35 маслени платна, в които е претворила тематично живата, мъртва натура „с емоционална ангажираност и буйна и творческа виталност“. „В творчеството й се съзира едновременно драматизъм и трагедийна мощ и приказна същина“. Това е синтезираното определение на арт критика Петър Желев за нея. Натюрмортите и портретите, преобладаващи в изложбата „Завръщане“ на Ваяна Панкова са опит за изразяване на посоките на времето и за повече човечност в живота и в изкуството.


А мотивът на самата авторка за създаването на творбите й, се изразява най-точно от думите на Ван Гог „Искам да споделя с хората всичко, което остава невидимо за тях“.


Въпреки използването на класически и утвърдени теми и похвати Ваяна Панкова отразява и утвърждава човекът-художник, който се е съхранил след борбата между студенината на техниката и живата материя на обектите, които рисува.


Ваяна Панкова е родена през 1958 г. в гр. Русе. През 1981 г. завършва университета във Велико Търново – специалност Живопис. От тогава работи на свободна практика в Русе. Участва в множество артистични изяви: изложби в България и чужбина; пленери. Заедно с други художници и архитекти, проектира и изпълнява редица декоративно-монументални творби за интериори на обществени сгради.

Сподели: