съдебна палата русе стара снимка

Презентацията „Русенският окръжен съд пред съда на времето“ ще бъде направена утре

„Русенският окръжен съд пред съда на времето“ е презентацията, която ще направи Кремена Тодорова, уредник в отдел „Нова история“ на Регионален исторически музей – Русе в четвъртък, 9 март, от 18.00 ч. в залата за временни изложби на Екомузей с аквариум.

В първите месеци след Освобождението Русе става седалище на Апелативен съд. Поради липсата на собствена сграда институцията често променя местонахождението си. Известно време се намира в Доходното здание на братя Корабови на ул. „Николаевска“, а по-късно в банката на братя Симеонови на ул. „Александровска“. През 1927 г. Русенската община дарява на фонд „Съдебни сгради“ парцелът срещу Опълченския паметник. Строежът на Съдебната палата се извършва в периода 1929-1939 г. Архитект на сградата е Пенчо Койчев.

Презентацията е част от изложбата „Русенският окръжен съд през съда на времето“ посветена на 80 години от откриването на Съдебната палата. Изложбата е изготвена от Регионален исторически музей – Русе по поръчка на Окръжен съд – Русе. Автори: Мариана Димитрова и Кремена Тодорова.

Сподели: