Средновековният Червен

Презентация на тема „Средновековният Червен и църква №16“ ще се състои на 15 март

На 15 март от 18.00 часа в зала „Kняз Александър I” на Историческия музей ще започне презентация на тема „Средновековният Червен и църква №16“. Археологът Светлана Великова ще представи резултатите от проведените през 2017 г. теренни проучвания на археологическия резерват.

През миналата година разкопките на Червен се осъществиха в напълно нова крепостна зона. Открита бе основа на църква – шестнадесетата до момента, намерена на територията на Средновековния Червен. Разкрити са множество фрагменти от стенописи в разнообразни цветови нюанси, които някога са украсявали стените на постройката. По мнение на археолозите това е един от най-преставителните храмове в средновековния град. Проучената до този момент среда включва част от църковната сграда, четири погребения и по-късно изграден външен зид.

Червен е археологически обект със значим принос в изучаването на средновековната българска култура. На негова територия са разкрити замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществено-административни сгради, много жилища и значими археологически находки.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"