През активния туристически сезон не са планирани ремонти на Дунав мост 1

През активния туристически сезон не са планирани ремонти на Дунав мост 1

Областният управител Борислав Българинов се запозна на място с организацията на движението и пропускателния режим на гранично-контролно пропускателния пункт „Дунав мост“ при Русе. Причината е разхлабването на мерките срещу COVID-19, както и очаквания засилен туристически поток през следващите месеци към родното Черноморие, останалите курорти в страната, а също и към южните ни съседки. През летния сезон не се планират сериозни ремонтни дейности на съоръжението, освен спешни такива. Преди около месец бе извършен ремонт, който гарантира експлоатационната годност на съоръжението. В края на годината или началото на следващата се очаква основен ремонт на моста, като пет фирми са кандидатствали за изготвяне на техническия проект. Те първа предстои избор на проектант, а след това изготвяне на проекта. Реалните ремонтни дейности ще започнат чак след избора на изпълнител, като ремонтът ще се състои в подмяна на бетоните панели от българска страна на моста, както бе направено в румънската част на конструкцията.

Очакванията са по време на активния туристически сезон да не се допуснат колони от чакащи автомобили. От българска страна има готовност за увеличаване на капацитета на пропускливост на съоръжението в най-натоварените периоди.

Припомняме, че през февруари в северната ни съседка бе пуснато ново трасе, което на практика увеличи двойно капацитета за проверка и съответно преминаване в Румъния. На румънска територия вече има 13 ленти, като 7 са предвидени за коли, микробуси и автобуси, а шест за товарни автомобили. Не всички обаче 13 ленти работят постоянно, тъй като и не винаги трафикът е толкова сериозен.

През следващата седмица областният управител Борислав Българинов ще се срещне с всички институции, имащи отношение към сигурността и безопасността по пътищата в Русенско. Българинов се обяви и за засилване на контрола по пътищата в региона.

Сподели: