Пускат две марки, посветени на 800-годишнината от основаването на Ивановския скален манастир „Св. Архангел Михаил“

През втората половина на месец септември се очаква да бъде представена в Народното събрание изложба, посветена на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“

През втората половина на месец септември се очаква да бъде представена в Народното събрание изложба, посветена на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра „Св. Архангел Михаил“, известен като Ивановските скални църкви. Събитието се осъществява с подкрепата на Областна администрация – Русе, Регионалния исторически музей и Организационния комитет по случай отбелязването на юбилея.

Същевременно на 5 юли от 14.00 часа в Регионалния исторически музей се предвижда и предпремиерна прожекция на документалния филм „1218 година – срещата на преобразяването“. Продължителността на филма, който е дело на д-р Александър Стойков и Николай Лазаров, е 54 минути, като след прожекцията ще се проведе и обсъждане.

Двете събития са част от редица мероприятия, посветени на 800-годишнината. Основан през 20-те години на XIII век в долината на река Русенски Лом от монаха Йоаким, който по-късно става и български патриарх на Второто българско царство, днес той привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Негови дарители са царете Йоан Асен ІІ, Йоан Александър и други представители на царския двор, на които са запазени ктиторски портрети. Манастирът има сложно устройство и обединява няколко комплекса от скални помещения. В шест негови храма са запазени стенописи, разкриващи характерните черти на българското изкуство през ХІІІ и ХІV век. По време на Второто българско царство манастирът се утвърждава като водещ духовен и книжовен център, с дейността на който се свързва т. нар. „Висарионов патерик”. По стените на манастирските помещения се разчитат графити и надписи с важни исторически сведения. Световна известност имат и стенописите в църквата „Св. Богородица”, които се нареждат сред най-представителните образци на Палеологовото изкуство на Балканите. Техните художествени качества са причина за включването им от ЮНЕСКО в списъка на световното културно наследство. През ХІV в. манастирът става средище на исихазма. От 1978 г. е обявен за Национален археологически резерват, а днес Ивановските скални църкви са най-посещаваният обект на Историческия музей в Русе.

Интересен е и фактът, че на 24 май тази година в Букурещ бе канонизирана Теодора Басараб – първата съпруга на Йоан Александър, която е ктитор на църквата „Св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат“, или така наречената Съборена църква. Тя е канонизирана под монашеското й име Теофана. Това се очаква да привлече още повече румънските туристи, които по принцип са доста религиозни.

Сподели: