Ивайло Кадишев застава начело на стопанската дирекция в Община Русе

През изминалия програмен период Община Русе е усвоила 207 млн. лв. европейско финансиране, съобщи Ивайло Кадишев

През изминалия програмен период Община Русе е усвоила 207 млн. лв. европейско финансиране. Хората усещат промяната в града и виждат, че е променен неговия облик, благодарение на европейските средства. Това заяви Ивайло Кадишев – директор на дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“ в Община Русе, който участва в регионалната конференция по проект „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, която се състоя днес в Националния пресклуб на БТА в Русе. 

Първият проект с европейско финансиране, който Кадишев представи, е за проектиране и изграждане на анаеробна инсталация. Проектът беше много голямо предизвикателство и беше приключен през последните работни дни на 2023 г., посочи Кадишев. Финансиращ орган на проекта е ОП „Околна среда“, партньори са общините Тутракан, Иваново, Сливо поле и Ветово, които членуват в регионалното сдружение за управление на отпадъците. Резултатите, които следва оттук нататък да постигнем след изграждането на тази инсталация, са намаляване на количеството на депонираните отпадъци и увеличаване на рециклираните, каза експертът. По думите на Ивайло Кадишев акцент на тази инсталация е да работи с биоразградими отпадъци. Затова в Русе съвсем скоро ще има контейнери за разделно събиране на хранителни отпадъци, като за целта ще бъдат поставени контейнери за изхвърляне на този вид отпадъци, информира Кадишев.

Той съобщи, че следващият проект е за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез закупуване и доставка на 20 нови електрически превозни средства. По този проект бяха закупени 20 електрически автобуса, които ще заменят 20 дизелови стари возила. Закупени са и 15 електробуса за подмяна на старите електробуси. С това ще се постигне по-добра енергийна ефективност на общинското транспортно дружеството и ще се намали замърсяването на въздуха. Амбициите на Общината и на дружеството са градският транспорт в Русе да стане изцяло „зелен“, каза Кадишев.

Той обърна внимание и на друг проект за ремонт на пет общински лечебни заведения в град Русе. По него са приложени мерки за енергийна ефективност и в училища и детски градини.

Община Русе изпълни и два проекта по трансграничната програма Interreg между Румъния и България. Първият е за рехабилитацията на отсечка от булевард „Липник“, който Община Русе в партньорство с Община Гюргево успешно изпълни. Вторият проект е за рехабилитация на т.нар. кейова стена, който стана пространство за отдих и разходка, отново в партньорство с Община Гюргево, информира директорът на дирекция „Международни политики, стопански дейности и анализи“ в Община Русе.

Ивайло Кадишев определи настоящия период като изключително тежък за общините, тъй като приключват стари проекти, подписват се договори за безвъзмездна финансова помощ по тях. Успешно се справяме в новия програмен период, като по него предстои обновяването на две средношколски общежития, както и на младежки център на ул. „Александровска“, каза Кадишев, който информира още, че има одобрени проекти за модернизация на образователната среда за училище „Отец Паисий“ и на детските градини „Зора“ и „Слънце“. Тепърва работата и предизвикателствата предстоят, заяви Ивайло Кадишев.

Сподели: