Комисар Илиян Енчев, заместник-директор и началник на сектор „Криминална полиция“

През полугодието в Русенска област: Снижен е ръстът на престъпността, като е увеличена разкриваемостта на регистираните криминални деяния

Комисар Илиян Енчев, заместник-директор и началник на сектор „Криминална полиция“Комисар Илиян Енчев, заместник-директор и началник на сектор „Криминална полиция“, представи по обед пред медиите данни за работата на ОДМВР – Русе през първите шест месеца на 2018 г. и акценти по основните направления на дейност.

Основните приоритети в работата на ОДМВР–Русе през 2018 година са противодействието на битовата престъпност, особено в малките населени места, противодействието на престъпленията против личността, кражби, грабежи, престъпления свързани с МПС и наркотични вещества, а също и престъпленията, свързани с разпространението на стоки без платен акциз.

През първите шест месеца на 2018 година в ОДМВР – Русе са регистрирани 1164 престъпления, а за същия период на миналата година те са били 1334, като разкритите през настоящата година са с 59 повече. Най-голям структурен дял продължават да заемат престъпления против собствеността. Като цяло обстановката по отношение на най-тежките престъпления, против личността, е спокойна.

Регистрирани са две тежки престъпления – убийства, които са с битов характер и са разкрити. При грабежите има тенденция за намаляване на регистрираните деяния. За 2018 г. те са 18, а за миналата 26, като разкриваемостта е нараснала от 5 на 8 престъпления. Освен това тези деяния са извършени предимно в областния град, имат уличен характер и не са установени случаи с причинени физически увреждания на пострадалите.

Като положителна тенденция в работата на ОДМВР – Русе комисар Енчев посочи ръста на разкритите престъпления, свързани с наркотици – образувани са 45 досъдебни производства и преписки, задържани са 53 лица, иззети са 335 гр. марихуана, 150 кг. канабис- зелена листна маса, 76 растения канабис, 316 гр. амфетамин, 50 гр. метамфетамин, 2 гр. кокаин, 47 гр. хероин, 34 таблекти екстази. Намаляване се отчита и по отношение на случаите на противозаконно отнети МПС. През това шестмесечие са регистрирани 3 и са разкрити 2, а миналата година за същия период са били 12, от които са разкрити 3.

Във връзка с работата по линия на престъпленията, свързани с разпространението на стоки без платен акциз, служителите на ОДМВР – Русе отчитат също положителни резултати. В хода на провежданата активна дейност в това направление през първите 6 месеца на годината са иззети 12 653 къса цигари и 245.5 кг тютюн.

Сподели:

Още новини от деня