силанти зъби програма русе

През септември отново се провежда националната кампания за безплатно поставяне на силанти

силанти зъби програма русе

През месец септември 2020 г. стартира Националната кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни молари (6-те зъби) на деца от 5 до 8 г.

Силанизирането е профилактично покритие със силанти на здрави, дълбоки фисури/бразди на първите постоянни молари (6-тите зъбки) при децата. Силантът е течен смолист материал, който се втвърдява при определени условия и има за цел да предпази деликатните детски зъбки от развитието на кариес и разрушаване.

Защо постоянните дъвкателни зъби се нуждаят от специална защита?

Постоянните молари и премолари имат на дъвкателните си повърхности дълбоки бразди и вдлъбнатини (фисури). Първите постоянни зъби, които пробиват са първите кътници – шестите зъби. В устата емайла „узрява“ през следващите две години след пробива и достига своята максимална твърдост. Именно поради това, че пробиват първи и най-рано се излагат на агресивните фактори в устата, анатомичните особености и поради по-слабата минерализация, шестите зъби най-рано развиват кариес. Ако той не се лекува навреме се развиват усложнения, които могат да доведат до изваждането им!

Каква е функцията на силанизирането?

Силантите предпазват дъвкателните повърхности на първите постоянни молари (6-тите зъбки) от развитието на зъбен кариес, като образуват гладка и твърда бариера между зъба и агресивните фактори в зъбната плака. Силантите са 100% ефективни и могат да редуцират кариесите до 70%.

Кога се поставят силантите?

Най-подходящият период за поставянето на силанти е до две години след пробива на постоянните зъби и по преценка на Вашия зъболекар. Силантите могат да престоят в устата на детето и повече от две години. Те могат да се подновят по всяко време, ако не са вече на мястото си. Силантите са млечнобели на цвят и могат да се наблюдават и от родителите. Поставянето на силанти е лесно и безболезнено за детето. За повече информация следете фейсбук-страницата на Център по дентална медицина 1 Русе и официалната страница на програмата www.oralnaprofilaktika.bg.

Зъболекарите от Център по дентална медицина 1 Русе, ул. Николаевска 66, които ще прегледат Вашето дете и ще Ви обяснят дали има нужда от силанизиране са:

д-р Цветанка Доганова   – к-т 401

д-р Мариета Георгиева  – к-т 214

д-р Ренета Данева          – к-т 213

д-р Светлана Златева    – к-т 212

д-р Сава Колев               – к-т 204

тел: 082 82 37 97, 082 82 37 97/234

Работно време – понеделник – петък – 8:00 – 12:00 ч. и 13:00 – 16:00 ч.

Сподели:

Още новини от деня