В Художествена галерия - Русе се състоя откриването на изложбата на Никола Пиндиков

През тази година се наблюдава изключителен скок в броя на фондовите единици в РХГ, придобити от дарения и откупки

Сред по-значимите изложби, осъществени в рамките на богатия събитиен календар на Художествената галерия в Русе за периода ноември 2017 – септември 2018 г. се открояват международните изложби, свързани с емблематични фигури като Анри Матис (от колекцията на Томас Емерлинг) и Гара Гараев (Държавен музей на музикалната култура на Азербайджан), колекцията на съвременни испански художници „ГояАрт“, „Духовното присъствие на Унгария в България“ на Унгарския културен институт, както и изложбата „Дунавска карикатура“ на автори от Дунавския регион. Сред инициативите със силно българско присъствие за периода 2017/2018 г. се нареждат самостоятелни изложби на творби от български и чуждестранни художници като Николай Русчуклиев, Ради Неделчев, Никола Пиндиков, Георги Машев, Сенем Каш Тюфекчи и др.

През отчетния период се наблюдава изключителен скок в броя на фондовите единици, придобити от дарения и откупки. Колекциите в отделите „Живопис“, „Графика“, „Скулптура“, „Съвременно изкуство и фотография“ и „Приложно изкуство“ се обогатяват с творби на утвърдени български и чуждестранни майстори на изкуството като Иван Шишков, Ясен Гюзелев, Лъчезар Бояджиев, Ради Неделчев, Ева Чонг-Фукс, Нора Башел, Томислав Шпикич и др.

Галерията успешно си партнира с музеи и галерии в страната и чужбина, както и с представители на професионалната колегия – художници, куратори и изкуствоведи. Творби от фонда на галерията бяха включени в юбилейни и ретроспективни изложби в други български галерии, а през м. август 2018 г. галерията гостува с творби от фонда във Виена, в рамките на мащабния международен проект „Разкази, вдъхновени от картини“, иницииран от екипа на галерията и финансиран през Национален фонд „Култура“.

2767 са посетителите на галерията от ноември миналата година до август 2018 година.

Сподели: