През 2018 година се навършват 130 години от основаването на Регионална библиотека „Любен Каравелов“

През 2018 година се навършват 130 години от основаването на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. По този повод на 24 и 25 април т. г. организираме Международна научна конференция на тема “Истини и лъжи за факти, новини и събития“.
Конференцията има за цел да представи различни гледни точки за истината и лъжата при интерпретиране на факти, новини и събития в сферата на историята, религията, философията, правото, културата, икономиката, технологиите и други области на човешкото познание.
Форумът се посвещава на 130-годишнината от създаването на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Европейската година на културното наследство – 2018.
Заявки за участие се подават до 15 март 2018 г. Срокът за изпращане на докладите е 13 април 2018 г.
Повече информация може да се намери на сайта на Русенската библиотека.

Рожденият ден на Регионална библиотека град Русе е 11 февруари, затова културния календар ще премине под знака на тази годишнина. Символично отбелязването ще започне със изложба, във фоайето на втория етаж, събрала в документи различни етапи от създаването и развитието на духовната институция. Тук ще бъде изложен учредителният акт на Просветно дружество „Дунав“ от 1888 година, което получава задачата да тури основите на градската библиотека. Много снимков материал ще бъде показан за пръв път, очертаващ различните сгради през времето, в които се е помещавала русенската хранителница на книги.
През 2018 година РБ ще издаде поредния летопис, трасиращ най – основните събития съпътстващи развитието на културната институция от 1888 година до ден днешен. Той ще бъде илюстрован и ще съдържа много снимков материал, макар и оскъден за някой от етапите през които е преминала Регионалната библиотека.
Особено впечатляващи ще останат за читателите снимките от времето когато тя се е помещавала в Доходното здание. Тогава се е налагало тези, които са заемали книги, да се редят пред ниско поставени гишета с малко прозорче. Широкият достъп до книгите от библиотечния фонд идва едва през 60- те години на миналия век, уточни Теодора Дянкова пред медиите.
От месец февруари ще бъдат публикувани материали на сайта на РБ в нова рубрика „Силуети на модерността“, свързани с публични личности и теми вълнуващи обществото ни. В този смисъл и научната конференция, която предстои да се състои ще бъде на тема „Истини и лъжи за факти, новини и събития“.
През месец февруари 2018 година се навършват 140 години от освобождението на град Русе. Честването на тази паметна годишнина ще започне именно от Регионалната библиотека с откриването на 20 февруари на документална изложба, включваща широк кръг от партньори. Тя ще представи всичко, което историците са успели да запазят, свързано с освобождението на град Русе и на България. Тук ще се включи Община Русе, Държавен архив и още две сдружения: „За Русе и Александър Невски“ и „ Русчук БГ“.
Преди това ще бъде представена още една изложба, съвместен проект с Генералното консулство на Русия в град Русе и сдружение „Традиция“ на тема „Оръжия и военни предмети от Руско-Турската Освободителна война“.
Конкурса за екслибрис през 2018 година отново продължава да събира почитателите на това изкуство. Темата провокира авторите към запазване на своето послание, чрез буквени или знакови системи.
На 1 февруари, четвъртък, Борислав Костов ще представи поетичната си книга „Пепел от пеперуди“.
На 6 февруари доц. Людмил Георгиев, ще представи популярната крими поредица на издателство „Атеа“ – „Криминалистите“.
8 февруари,четвъртък, Лекторът Катя Тодорова, ще представи Маркетингът умря! Да живее маркетингът!
15 февруари, четвъртък ,“Роден не сътворен“, премиера на поетичната книга на Николина Пенева.
23 февруари, петък , от 19 часа ще гостува детската писателка Радостина Николова, чиято книга ще бъде преведена на китайски език.
19. февруари, понеделник, от 10 и 18 часа ще бъдат прожектирани документални филми за Васил Левски по повод 145 години от неговата гибел. Това се прави съвместно с Музей на „Васил Левски“ в Карлово.

Сподели:

Още новини от деня