Премахват старите телефонни кабини в Русе

Премахват старите телефонни кабини в Русе

„Какви са начините общините да премахнат неизползваните телефонни кабини? – Този въпрос зададох като народен представител само преди два месеца към Христо Алексиев, министър на транспорта и съобщенията и след това писах на Виваком за да се реши проблема в Русе.

Резултатът днес е видим в Русе. Телефонните кабини се премахват, сподели днес бившият народен представител от коалиция „Демократична България – Обединение“ в 19-и МИР – Русе Иван Белчев.

Задаването на правилните въпроси, води към желаните действия!

През декември направих експеримент за провеждане на телефонен разговор чрез няколко произволни телефонни кабини в Русе. От 5-те телефонни кабини само 2 даваха сигнал, че работят и не им липсваха основни части. На работещите телефони подканата на дисплея за поставяне на кредитна карта не доведе до желанието ми за разговор. Явно трябваше да потърся предплатена карта на Булфон. Потърсих закупуването на такава карта в реповете и в пощата, но я намерих единствено в онлайн сайтове за антикварни и колекционерски стоки. Резултатът от моя експеримент е, че телефонните кабини са невъзможни за използване.

Навсякъде в населените места наблюдаваме един и същ проблем. Уличните телефонни кабини са обект на вандалски прояви и нерегламентирана реклама. Те са мръсни, основни части от структурата им липсва и ги прави неизползваеми. Не е ясно дали е възможно тяхното използване по предназначение, защото карти за ползване не могат да се закупят.

Ето и част от отговора на министър Алексиев:

„Със свое Решение No 350 от 30.09.2021 г. Комисията за регулиране на съобщенията отмени наложените на „Виваком България“ ЕАД задължения за осигуряване на обществени телефонни апарати.

КРС задължи „Виваком България“ ЕАД, в срок до 30.09.2023 г., да продължи да осигурява обществени телефонни апарати, инсталирани на летища, пристанища, железопътни и автобусни гари, обслужващи международни дестинации, магистрали, болници и полицейски управления.

Към настоящия момент компанията има задължение само за временно осигуряване, в рамките на преходен период, на обществени телефонни апарати в конкретните локации, но не и в градска среда.

Премахването на обществени телефонни апарати се осъществява от страна на,,Виваком България“ ЕАД. Средствата за тази дейност се отделят от предприятието, а не от държавен или общински бюджет.

Изразходваните за последните 5 години средства за поддръжка на обществени телефонни апарати възлизат на около 1 млн. лв. и включват разходи за ремонт, почистване, резервни части, поддръжка на система за наблюдение. Разходите са за сметка на предприятието.“

Сподели: