Премиерата на балета "Баядерка" ще бъде на 29 април

Премиерата на балета „Баядерка“ ще бъде на 29 април

Време за прочитане: 2 мин.

Държавна опера – Русе представя премиерата на балета „Баядерка“ на 29 април от 19 часа в Доходно здание.
Балетът в две действия от Лудвиг Минкус и по либрето на Мариус Петипа и Сергей Худеков. Хореографията отново е на Мариус Петипа.

Режисьорска версия и постановка – Калина Богоева
Художествен ръководител – Весела Василева
Балетмайстор – Марияна Захариева
Сценография – Иван Токаджиев
Костюми – Яна Дворецка
Мултимедия – Стефан Матеев
Осветление – Боян Георгиев
Помощник режисьор – Елена Колева

Участват солисти и кордебалет на Държавна опера – Русе и ученици от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ с ръководител Деница Анчева

Либрето

1во Действие

1- ва картина:

Никия е главната жрица на храма. Тя е обект на чувствата на главния жрец, но е изцяло отдадена на любовта си към Солор, воинът герой на страната. Любовта и е споделена. Щастието на двамата влюбени и безпределно.Солор се заклева пред боговете във вечна вярност.

Главният жрец не може да понесе това и, дълбоко наранен и оскърбен, се заклева     да накаже жестоко Никия, заради смелоста да се опълчи  на неговите чувства.

2-а картина:

В двореца на всевластния владетел на страната. Той се готви да представе своята дъщеря Гамзати на Солор, когото е избрал за неин съпруг. Главният жрец му съобщава за любовта  между Никия и Солор. В своя гняв, господарят обрича Никия на смърт. Той властно настоява и тържествено постановява свързването на дъщеря си и Солор. Солор е нещастен, но не  е в състояние да се противопостави на всевластния владетел.

3-а картина:

Пищната сватба на Гамзати и Солор. Тя е щастлива безкрайно. Не подозира трагедията, на която ще стане свидетел както тя, така и всички останали. Единствено нейният баща и главния жрец знаят, че тя ще умре.

Наредено е на Никия да благослови младоженците и тя го прави, изразявайки същевременно дълбоката си мъка от измяната на Солор.

В кошницата с цветя е скрита отровна змия, която се впива в Никия. Никия е ужасена, моли за помощ. Главният жрец се опитва да покаже своята любов, предлагайки да я спаси. Никия отказва. Без любовта на Солор, тя не иска да живее. Всички са потресени. Най – вече Солор, който осъзнава степента на своето предателство към истинската любов.   

2 – ро действие:

Солор дълбоко страда.За него животът е спрял.Изморен от мъка и разкаяние, той се стреми към своята любима с цялата си душа, усеща нейното присъствие. Тя се появява пред замъгленото му съзнание и той тича устремно след този образ, виждайки сенките, идващи от небето. Никия идва при него. Танцът им е изпълнен с нежност и тъга, с любов. Тя е само сянка и си отива на небето.

Солор остава сам, съкрушен, изгубил смисъла на живота си.

Билети на каса Опера:
понеделник – петък от 10.00 часа до 18.30 часа
тел. 0878 218 687

Сподели:

Още новини от деня