томова кюркчиев балет русе лебедово

Премиерата на балета „ Лебедово езеро“ и тенденции в развитието на русенския балет

Нов прочит на балета „Лебедово езеро“ ще срещне русенската публика на 13 април, петък от 19 часа на сцената в Държавна опера Русе. Следващото представление на същия спектакъл може да бъде гледано отново на 28 април 2018 година, но тогава ще бъде реализирано по повод  отбелязването  на Световният ден на танца – 29 април.

Перманентното обновяване на този и другите емблематични спектакли, поставени на русенска сцена през този сезон, е наложено от световните тенденции, които изискват това да става, за да бъде качествен и продаваем продукт на зрителите. Покриването на завишените критерии по отношение на декорите и показаното от изпълнителите, в това отношение, е неизбежна необходимост, уточни примата Силвия Томова, която е сътрудник – хореограф на русенската балетна трупа. Русенските балетисти са показвали вече изкуството си като са танцували на големи европейски сцени. Но за да запазят нивото си, от тях се изисква много работа и творчество. В състава на трупата танцуват вече и голяма група чужденци, уточниха организаторите.

В репертоарният план на Русенска опера са предвидени премиери, чието реализиране ще бъде показано първо пред русенска публика, а в последствие екипът се надява, спектаклите да бъдат одобрени от няколкото импресарски агенции, поканени за това през месец юни тази година. Така, изкуството създадено на русенска сцена, ще зарадва почитатели и на световните сцени. През месец юни т.г. ще бъдат показани оперните спектакли „Набуко“, „Макбет“ на Джузепе Верди и балета „Лебедово езеро“.

Това, което ще се случи на сцената тази вечер в емблематичния балет на Чайковски, е дело на много вложен професионализъм и желание от страна на екипа. Балетният състав е млад  и в него е примата  в ролята на Одета – Весела Василева, носител на присъдена й награда за роля в „Лебедово езеро“.

Автор на костюмите и декора е Първолета Чавдарова – Летиция. Декорът е направен в Германия по иновативна технология. Костюмите, т.е. пачките, са изработени от две майсторки, за много кратък срок от 12 дни.

Хореограф-постановчик на този спектакъл „Лебедово езеро“ е Румен Рашев (на снимката в дясно), поканен лично от примата Силвия Томова. Те се познават добре и са състуденти от Петербург. От 27 години той живее във Венецуела. Като хореограф, г-н Рашев сподели, че следи развитието в професионален план на балета по световните сцени. За днешният ден казва, че по света се правят много и качествени спектакли, които създават конкурентна среда за балетното изкуство. Директорът на Русенска опера допълни за водените от него преговори, целящи привличането на Румен Рашев като директор на Русенския балет. Той, както се оказа по думите на примата Весела Василева, има много какво още да даде в професионално отношение на русенската балетна трупа.

Силвия Томова, която до скоро бе директор на балетната трупа към Русенска опера, ще отбележи тази година 40 години творческа дейност. Затова тя обяви, че ще танцува по този повод на софийска сцена на 26 май 2018 година, а на 1 юни ще го направи за русенските си почитатели.

Подобни публикации
Сподели:
ЧЕТЕТЕ ВСИЧКИ НОВИНИ В РАЗДЕЛ "НОВИНИ"