любовен елексир опера доницети русе

Премиерата на „Любовен еликсир” ще се състои на 24 ноември

Премиерата на „Любовен еликсир” ще се състои на 24 ноември от 19 часа в зала „Опера“.

Това е комична опера в две действия и четири картини, написана от италианския композитор Гаетано Доницети.

Той създава операта в Неапол по текст на Феличе Романи (1788 – 1865) – автор на голям брой оперни либрета, използвани за основа на оперни композиции от най-големите италиански композитори, както и от множество чужди такива.

В основата на сюжета стои поверието за вълшебни билки и питиета, с помощта на които може да се спечели обичта на любимия човек (в „Тристан и Изолда“ Вагнер също използва една старинна легенда за чародейно любовно питие).

Феличе Романи взема за либретото елементи от сюжета на една задържала се доста дълго на сцената опера – „Напитката“ – от френския композитор Обер по текст на Скриб.

След като Доницети получава либретото, той написва операта едва за 15 дни в началото на 1832 год.. Макар и създадена в къс срок и по този „припрян начин“, „L’elisir d’amore “ е привлекателна, тъй като в нея са осмени редица страни от живота .

Премиерата на „Любовен еликсир“ е на 12 май същата година в Милано и има огромен успех. Веднага след първия спектакъл са обявени още 30, а билетите за тях са продадени почти незабавно.

В България „Любовен еликсир“ е играна за пръв път през 1934 год. в Софийската народна опера като постановка на диригента Асен Найденов и режисьора Христо Попов.

Централната тема в произведението – триумфът на искреността , е от съществено значение за романтичната перспектива. В ръцете на Доницети, лечението става по-романтично, отколкото във варианта на Обер.

„Любовен еликсир“ е една от най-хубавите опери – буфо на Доницети, музиката е весела, бодра, оптимистична с леснодостъпна и завладяваща мелодичност.

Премиерата на тази жизнеутвърждаваща творба ще се състои на 24 ноември, от 19 часа в зала Опера

Диригент – Виталий Лайдинен
Режисьор – проф. Павел Герджиков
Художник – Иван Токаджиев
Хореограф – Ана Пампулова
Концертмайстор – Мария Павлова

Действащи лица и изпълнители:

Адина,богато селски момиче – Даниела Караиванова, Елена Мишинова, Теодора Чукурска

Неморино,обикновено селско момче – Родриго Трозино, Александър Баранов

Джанета,приятелка на Адина – Лудовика Мелпиняно

Белкоре,сержант – Добромир Момеков, Георги Димитров

д-р Дулкамара,лекар – шарлатанин – Момчил Миланов, Владимир Маринов

Селяни, деца,войници от полка на Белкоре –
Оркестър и хор на Държавна опера-Русе

Сподели:

Още новини от деня