Премиерата на операта "Аида" ще бъде утре

Премиерата на операта „Аида“ ще бъде утре + ВИДЕО

Премиерата на операта „Аида“ ще бъде утре в 19 часа. С нея се поставя началото на „Вердиеви оперни вечери“ на Държавна опера – Русе. Специални гост-солисти в спектакъла ще бъдат Алиса Зиновиева, Михаил Шешаберидзе, Мариана Цветкова, Стефан Игнат и Евгений Станимиров. Заедно със солистите на Русенска опера Момчил Миланов, Даниела Караиванова и Иван Пенчев, под диригентството на Вилиана Вълчева те ще разкажат историята на поробената етиопска принцеса през погледа на италианския режисьор и сценограф Марко Катена.

Статисти в операта ще са ученици от НУИ „Проф. В. Стоянов“. С много голям ентусиазъм те се включват във всички сцени.

Зорница Петрова е направила много интересна хореография, като не се играе „на палци“, а в нея има повече история, драма и борба.

Тенорът Шешаберидзе ще пее за първи път Радамес в Русе, но миналата година е имал 5 участия в „Арена ди Верона“ в същата роля. Там е бил и в „Кармен“, а наесен ще дебютира като Отело в театъра, в който работи Рикардо Мути. Наскоро бе с русенска опера на софийска сцена в ролята на Калаф.

Вилиана Вълчева има вече няколко участия с русенската опера. Безкрайно щастлив е нашият оркестър с нея, отбеляза директорът на операта в Русе Иван Кюркчиев. Коментарите след репетициите с нея са много позитивни. Тепърва с нея ще има сътрудничество и по други заглавия.

„Едно заглавие, което винаги е било за мен мечта. За първи път ще го дирижирам в България. Като диригент ще го правя за втори път. Оркестърът е превъзходен, един от най – добрите оркестри в България.

Една много добра обстановка за работа в тези топли дни в Русе“, отбеляза г-жа Вълчева. Със Шешаберидзе работят от 3 години и първата им съвместна изява е била във Варна.

Когато пея Радамес търся нови неща, нова интерпретация. Толкова много ми харесва и се радвам винаги, когато мога да изпея Радамес, сподели Шешаберидзе днес. Той благодари на г-н Кюркчиев за дадената му възможност да пее в Русе. Има нови елементи, но в същото време се уважава традицията на Верди, добави тенорът. Изказани бяха благодарности към г-жа Вълчева и бе отбелязана добрата им успешна съвместна работа.

Стефан Игнат отскоро е директор на операта в Букурещ и в този контекст се подготвя дългосрочно сътрудничество. Ще бъдат уточнени детайлите на гостуващи постановки в Русе и Букурещ. Отсега се мисли Русе да покаже „Макбет“ в северната ни съседка.

На 9 юни ще бъде показана операта „Набуко“ под диригентството на Димитър Косев. Третата вечер на 14 юни е посветена на операта „Макбет“ с диригент Юрий Илинов.

През идната година Държавна опера – Русе планира да постави „Мефистофел“ на МФ „Мартенски музикални дни“, открехна вратата към бъдещето г-н Кюркчиев.

сн. и видео – РусеИнфо

Сподели:

Още новини от деня