Премиерата на операта "Дон Карлос" на МФ "Мартенски музикални дни" ще се състои в понеделник

Премиерата на операта „Дон Карлос“ на МФ „Мартенски музикални дни“ ще се състои в понеделник

Държавна опера – Русе представя на 25 март премиерата на операта „Дон Карлос“ от Джузепе Верди по време на 59-ия Международен фестивал „Мартенски музикални дни“. Либретото е на Франсоа Жозеф Мери и Камий Дю Локл (по едноименната трагедия на Фридрих Шилер). По време на пресконференция днес екипът на операта представи детайли за очакваното събития.
Участват:
Филип II – Ивайло Джуров
Дон Карлос – Марио Маланини
Елизабет Валоа – Светла Кръстева
Принцеса Еболи – Петя Цонева
Родриго, маркиз Поза – Александър Крунев
Тебалдо – Даниела Караиванова
Великият инквизитор – Пламен Кумпиков
Монах – Момчил Миланов
Глас от небето – Даниела Караиванова
Граф Лерма – Александър Баранов
Хералд, вестител – Иван Пенчев

Операта „Дон Карлос“ е създадена от Джузепе Верди 25 години след написването на операта Набуко. Тя отново е с историческа тематика. За пръв път е поставена на парижка сцена на 11 март 1866 година. В България е поставена за пръв път 1936 година, а в Русе през 1963 година. Тази постановка е била играна в продължение на 10 години  на русенска сцена.

17 години по-късно Верди прави редакция на операта за Миланската скала, която днес се играе във всички големи театри по света. На премиерата , която ще се състои на 25 март 2019 година от 19 часа, операта „Дон Карлос“ ще се играе в редактирания вариант.

Режисьор на спектакъла е Славчо Николов, познат на русенската публика от миналогодишната постановка на „Севилския Бръснар“. Той смята , че с благодарност приема поканата на директора На Държавна опера Русе г-н Иван Кюгчийски. Операта „Дон Карлос“ е сред най- любимите ми опери, които съм поставял. Много тежка и трудна постановка, но същевременно гениална в същността си и в драматургично отношение, каза той. Според него персонажите в нея трябва да са от много добри певци и артисти.

Диригент на спектакъла е познатият на русенци Сунай Муратов, който поднесе адмирациите си към мениджърите на Русенска опера за избора, който са направили.

Сценограф  на спектакъла е Иван Токаджиев, а костюмите ще са дело на Ана – Мария Токаджиева.

Следващото представление ще бъде през 14 май 2019 година и в ролята на Дон Карлос  е поканен Иван Момеров.

Директорът и мениджърският екип на Държавна опера Русе благодари на Оргахим, ПГ по облекло и всички помогнали да се осъществи този спектакъл на операта „Дон Карлос“. Всички билети за операта са продадени предварително.

Сподели:

Още новини от деня