Премиерата на пиесата „Суматоха“ по Й. Радичков ще бъде на 26 септември + ВИДЕО

/Източник – БТА/

Удоволствие е да попаднеш в невероятния магичен, извънземен, абсурден, смешен, трагичен Радичков свят, да се срещнеш с Радичковите герои, този мъдрец и сладкодумец да те поведе и вмени мисли и мъдрости, до които достига с такава лекота. Това е късмет и щастие за всеки един актьор, коментира в Русе режисьорът и актьор Николай Урумов.
В крайдунавския град той ще постави спектакъла „Суматоха“ – от Йордан Радичков. В пиесата, чиято премиера е на 26 септември тази година, участва актьорът Асен Блатечки, както и почти целият мъжки състав на Русенския театър.
Урумов обяснява, че за да посегнеш на Радичково произведение, трябва да имаш житейски опит, трябва да си узрял за това.
Режисьорът коментира и доколко пиесата, написана през 1967 г., е актуална и днес.
„Около нас всичко е суматоха. Когато планирахме спектакъла нито имаше COVID-19, нито имаше протестни явления и вълнения. Тъй като никой не може да определи като какво нещо е това COVID-19, живеем в някаква такава суматохичност на много незнания“, казва Урумов.
Той обяснява, че в произведението си Радичков се опитва да предаде някакъв образ на това явление „суматоха“. Всичко, за което героите нямат обяснение, го наричат и определят като суматоха.
„В този смисъл различните специалисти, говорейки за актуалността, дават различни отговори за този вирус, който витае около нас. Времето, в което живеем, е много суматоха, в по-суматоха време не съм живял“, споделя Урумов.
Той дава пример, че негови колеги, когато научили, че в Русе се работи върху пиесата на Радичков, споделяли: – „е, как сте попаднали на този текст, ама точно си е на място“.
Урумов цитира и определението за суматоха в Българския тълковен речник, като обяснява, че така много ясно ще се разбере дали тя е актуална днес, или не: „безредно движение, безпокойно действие“, а синоними са „смут, безредие, безредица, бъркотия, неразбория, объркване, обърканост, заплетеност, залисия, паника, шашарма, тревога, аларма, безпорядък, суетене, размирица, бунт, паническо бягство, безредици, размирици, блъсканица, вълнение, суетня, смущение, шум, врява, гюрултия, кавга, караница“.
Той споделя, че в спектакъла има изненади, като публиката ще види друга редакция. Сценичният език, на който се разказва, е езикът на клоунадата, но в добрия смисъл. Има преекспонирано действие, отговарящо на мащаба на произведението.
Актьорът Асен Блатечки обяснява, че с Николай Урумов играят още две представления.
„От много време си говорим да направим още един проект заедно и той ме покани“, каза Блатечки.
„Суматоха“ е поставяна на русенска сцена и през 1988 година – от Елена Цикова. В сегашния спектакъл има двама актьори от онова представление – Венцислав Петков и Косьо Станев.
Урумов обясни, че за него това е голямо удоволствие и чест да работи с тях, а Елена Цикова я смята за една от учителките му в театъра.
Актьорът Венцислав Петков каза, че афишът на спектакъла в онова време е предизвикал смут.
„Тогава излезе плакат „Очаквайте „Суматоха“ през април“ и тук партията се побърка и свалиха афиша, защото има бунт в определението за суматоха“, обясни Петков.
Според Косьо Станев не трябва да се правят опити да се сравняват двете представления. Онова през 1988 г. е родено в друга среда, в друга атмосфера.
Спектакълът ще се играе на 1-ви и на 4-ти октомври т.г. в Русе. След това ще гостува в Бургас на 24 октомври – рождената дата на Радичков.
От Русенския театър уверяват, че са взети всички необходими мерки за осигуряване на безопасна среда в залите и фоайетата, но припомнят на своята публика да бъде отговорна. Всеки посетител трябва да носи предпазна маска, а в театралния салон местата ще се продават през едно.

Сподели:

Още новини от деня