На 13 януари ще бъде премиерата на "Хоро" в Русе

Премиерата на „Хоро“ ще бъде след дни в Русе

Време за прочитане: 2 мин.

Нашето представление е политично, но не се занимава със злободневието на политическия живот. Занимава се с механизмите, които в човешката природа провокират насилието и агресията, защото това е част от тази природа. Хората се радват агресивни, а не се раждат такива, каза по време на пресконференция днес режисьорът на пиесата „Хоро“ Петър Денчев. Премиерата ще бъде на 13 януари в Голямата зала на Доходното здание.

В извънредна обстановка се развихрят онези долни страсти и ниски стремежи, които обществото създава и поддържа, отбеляза той.

Романът „Хоро“, извън литературоведските среди“ в България не е имал шанса да бъде прочетен и експониран извън различните идеологически прочити, под които е попадал от момента на своето написване до днешния ден. Това ми се струваше несправедливо, защото този роман има в себе си много силни човешки обобщения, които надскачат фона на септемврийските бунтове от 1923 година, които са повод за написването на този текст. Според мен съдържат много сериозни наднационални обобщения. Антон Страшимиров надскача темата за националното именно чрез темата за насилието и за това в какво се превръща едно общество, когато насилието се превърне в съдържание на живота, сподели днес по повод премиерата на пиесата „Хоро“ Денчев.

Има и други причини за поставянето на пиесата. Този роман е писан по – малко от 5 години след края на Първата световна война във време за Европа, което е критично от социална гледна точка. Това е времето на разпад на големите империи. Изобщо в Европа настава нов социален и икономически ред. В този хаос има възход на крайнолеви и крайнодесни идеологии, от които страда Европа през целия двадесети век. Този вид живеене и склонността на човешката природа да се обединява и солидаризира около насилието във време на криза под знака на някакво имагинерно общо благо продължава и понастоящем. Днес се случва нещо подобно. В Европа има наплив на крайнодесни идеологии в политическия живот.

Текстът сблъсква няколко вида българско живеене в метафоричен план – градско, селско. Има социален конфликт, без да е класов. Разпада се патриархалната общност, разрастват се междуличностните конфликти, разкриването на новото като свое, но изпълнено с много чужди елементи…

Има драматизация на режисьора Йосиф Венков, която е поставяна преди години в Пернишкия театър. Този текст съществува в архива на Съюза на артистите. Адаптацията на русенска сцена е дело на самия Денчев. Тя спазва структурата и хронологията на романа и има различна фабула със съвременен акцент върху насилието. Самият роман има труднопроследим от първи прочит сюжет. Затова е подпомогнал спектакъла си, като режисьорът е дал повече яснота. Дадена е по – индивидуализирана перспектива на всеки един от персонажите.

Сподели:

Още новини от деня