Премиерата на "Царицата на чардаша" ще се състои на 29 юли

Премиерата на „Царицата на чардаша“ ще се състои на 29 юли

Премиерата на „Царицата на чардаша“ ще се състои на 29 юли от 19 часа в зала Опера.

Всички хора по света се вълнуват от любопитните подробности от живота на артистите. Този интерес към изпълнената с превратности и любовни обрати съдба на хората, посветили живота си на сцената, съпътства бляскавия успех на една от най-обичаните оперети на унгарския композитор Имре Калман (1882-1953) – „Царицата на чардаша“.

Предстоящата, последна за сезон 2018-2019 премиера на Русенската опера е тази обичана и изпълнена с неподправен хумор, любими мелодии и много страст  оперета.

Режисьор на новата постановка е Георги Симеонов, а диригент-постановчик – Владимир Бошнаков.

В ролите ще видим Добромир Момеков и Галина Стоянова.

Галина Стоянова /сопран/ е родена във Варна.

Националното училище за изкуства „Добри Христов“ във Варна поставя началото на нейното професионално музикално образование, което тя с отличие завършва със специалност Класическо пеене при вокалния педагог Мария Рокас.

Галина завършва Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“ в класа на доц. Констанца Вачкова. В следващите години, в редица майсторски класове младата певица се докосва до изкуството на водещите български и италиански оперни артисти със световна слава Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Маргарита Лилова, Лучана Д’Интино, Роберто Скандиуцци. Голямо признание за нея и за нейните вокални и артистични достойнства е поканата от Пласидо Доминго за участие в конкурса за млади оперни певци „Operalia“ след предварителна селекция на певци от цял свят.

Галина Стоянова дебютира като Донна Анна на сцената на Софийската опера. Гастролира на фестивали в Испания, Италия, Швейцария и САЩ. Превъплъщава се в образите на любими свои героини, сред които са Донна Анна, Донна Елвира, Графиня Розина, Мими, Бътерфлай, Тоска, Недда, Одабела, Елизабета, Леонора, Амелия, Дездемона, Аида.

Добромир Момеков е роден през 1978 година в София.

Музикалното си образование със специалност Класическо пеене получава в НМА „Проф.Панчо Владигеров” през 2001 година.

Младият и надежден български баритон продължава своето вокално и артистично усъвършенстване по време на своята специализация в Италия. Обучението му се осъществява в Accademia di alto perfezionamento per giovani cantanti lirici във Верона – Академията за висше усъвършенстване на млади оперни певци към Арена ди Верона под ръководството на световно признатите оперни изпълнители и педагози баритона Лео Нучи и сопраното Райна Кабаиванска.

През 2005 година Добромир започва да работи под педагогическото и артистично ръководство на българския бас Никола Гюзелев и дебютира в ролите на Фигаро от „Севилския бръснар” и на Жорж Жермон в ”Травиата” на Верди. Дебютът на българския певец успешно преминава в Битонто – Италия.

Добромир Момеков е гостувал в десетки театри в Европа и САЩ, включително във Фестшпил – Залцбург, в Националната опера на Албания – Тирана, в Софийската национална опера.

Репертоарът на Добромир Момеков е жанрово и стилово разнообразен. В богатия му списък се открояват ролите на Марсел („Бохеми”), Барон Скарпия („Тоска”), Риголето в едноименната опера на Джузепе Верди, Граф ди Луна („Трубадур”), Джани Скики в едноименната опера на Пучини, Белкоре („Любовен еликсир”), Ренато („Бал с маски”), Ескамилио („Кармен”) и още много други.

Добромир Момеков е част от солистичния състав на Държавна опера-Русе от 2015 година, като преди това, като гост, е гастролирал на русенската сцена десетки пъти.

Само през последния оперен сезон 2018-2019, той е взел участие в редица оперни спектакли – „Луд гидия”, „Мадам Бътерфлай”, „Аида” и в премиерните спектакли на „Прилепът”, „Селска чест”, „Любовен еликсир” и „Бохеми”

Билети на каса Опера: понеделник – петък

10.30 – 18.30 часа

тел. 0878 218 687 и 082 82 50 37

Сподели:

Още новини от деня