Премиера на първото оперно представление в Русе

Премиера на първото оперно представление в Русе

Още през 19 век в Русе започват да се формират временни оперни, хорови и симфонични трупи, резултат от близкия досег с Европейската музикална култура, която достига до Русе през река Дунав. Играят се спектакли и фрагменти от различни заглавия с участието на различни хорови формации и инструментални състави, като „Танхойзер“ от Вагнер (1901), „Ернани“ от Верди (1904), „Фауст“ от Гуно (1910) и т.н. В резултат на набиращия все по-голяма популярност оперен жанр, през 1919 година се създава и Оперна Дружба.
На 23 април 1919 г. новосъздадената Оперна дружба прави първото оперно представление в Русе. Представена е операта „Камен и Цена“ на композитора Венцеслав Кауцки, по либрето на Иван Иванов. Диригенти на състава са Димитър Иванов и Йордан Минков.

Композиторът Венцеслав Кауцки е роден през 1857 г. в Австро-Унгария. Висше образование завършва в консерваторията в Прага. Фаготист е в Петербургската опера. През 1879 г. пристига в България. Капелмайстор е на Втори пехотен струмски полк в Радомир, Тринадесети пехотен рилски полк в Кюстендил и в Шести пехотен търновски полк в София. Автор е на множество произведения за духов оркестър. Операта „Камен и Цена“ е втората българска опера, по поемата „Грамада“ на Иван Вазов, автор на либретото е Иван Иванов. Поставена е на сцена за първи път на 11 януари 1911 г.

Сподели:

Още новини от деня