Преслава Петрова е носителката на награда „Русе – 21 век“

Преслава Петрова е носителката на награда „Русе – 21 век“

Кметът на Община Русе Пенчо Милков връчи престижната награда „Русе – 21 век“, която традиционно се дава за изключителни постижения и завоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси на възпитаници на русенски учебни заведения.

От общо трима номинирани тази година наградата получи Преслава Петрова – ученичка в XI клас в СУПНЕ „Фридрих Шилер“. Тя има разностранни интереси в познанието, отлична дисциплина и отговорност към учебния процес.

През всички години на обучение в СУПНЕ „Фридрих Шилер“ завоюва високи резултати на национално и областно равнище по различни учебни предмети – немски език, история и цивилизация, география, икономика, български език и литература.

Преслава бе избрана сред 30 ученици от цялата страна, които участваха в международната конференция „Симулация на ООН“ по различни световни проблеми, проведена в София.

За високите си постижения в областта на образованието, културата и спорта Преслава Петрова шест пъти е удостоявана с Грамота на Кмета на Община Русе. През последните три учебни години тя постига забележителни успехи – гордост за цялото училище и град Русе както в конкурси, състезания и олимпиади, така и в проекти на училищно, регионално,  национално и международно ниво, както следва:

– първо място на областния кръг на олимпиадата по немски език;

– второ място на областния кръг на олимпиадата по география  и икономика в група 10-12 клас;

– класирана на финалния кръг на конкурса „Пространство и време“;

– второ място в ученическото състезание „Жените в историята“;

– участие в конкурса „Снимките разказват“;

– избрана за представител на България на Немския международен езиков лагер на Гьоте институт в Ано Хора, Гърция;

– първо място на областния кръг на олимпиадата по немски език;

– първо място на областния кръг на олимпиадата по история и цивилизация;

– участие в Международен проект по опазване на климата;

– участие в кампанията „Чети с мен“;

– участие в националния географски фестивал, 2019;

– участие в Деня на ученическото самоуправление и др.

Наскоро Преслава спечели и награда „Фридрих Шилер“ за цялостен принос в утвърждаване авторитета на училището, в което учи. Мечтата на младата дама е да завърши международно публично право, а в разговора си днес кметът я подкрепи ѝ пожела успех по пътя към сбъдването ѝ.

Сподели: