Приветствие от кмета на Община Две могили Божидар Борисов по повод Деня на родилната помощ

Приветствие от кмета на Община Две могили Божидар Борисов по повод Деня на родилната помощ

21 януари –Ден на родилната помощ, акушерите и акушер-гинеколозите /Бабинден/

Бабинден е краят на поредицата празници, свързани с Рождество Христово. Чества се официално от 1951 г. на 8 януари. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г., датата се измества с 13 дни напред (Българската православна църква приема тази промяна едва през 1968 г.) и така се стига до отбелязването на Бабинден на две различни дати, добили гражданственост според двата календара – на 8 януари (след Ивановден по църковния календар) и на 21 януари.

Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. От 1951 година 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

По стара традиция Община Две могили поднася скромни подаръци за своите лекари и акушерки. Благодарим на д-р Брайков, д-р Атанасова, д-р Попова, д-р Тодоров, на целия екип на ЦСМП Две могили, както и на тези, които са вече в заслужена почивка.

Бъдете здрави и нека се множат поводите за радост и удовлетворение от мисията, на която сте се посветили!

Честит празник!

БОЖИДАР БОРИСОВ
Кмет на Община Две могили

21 януари 2020г.

Сподели:

Още новини от деня