Приказката на Андерсен оживява на русенска сцена в "Огнивото"

Приказката на Андерсен оживява на русенска сцена в „Огнивото“

Детска опера – Русе представя „Огнивото“ в петък от 19 часа в зала „Опера“.

Театралният педагог Росица Миновска – Деведжиева отбеляза по време на пресконференция днес, че това е една от най – известните и омагьосващи приказки на Андерсен. „Тя абсолютно има място на всякакъв вид сцена – театрална и музикална. Нашата работа по нея ни показва, че не сме сгрешили. Приказката е известна, има я разказана и адаптирана. За публиката няма да е нещо ново, освен за най – малките“, добави още тя.

„Директорът на Държавна опера – Русе Иван Кюркчиев ни се довери, защото ние трябваше да направим свой собствен спектакъл или да закупим правата за някой известен мюзикъл. Този, който искахме да направим – „Клетниците“, в момента не беше достъпен, тъй като в България се правеше това, което излезе в София“, поясни днес Илия Деведжиев – автор на либретото на „Огнивото“. Надявам се в петък на не го разочароваме, добави той. Следващата дата на премиерата е 24 февруари.

„Великият разказвач няма нужда да бъде допълван, доразказван или по някакъв начин поправян. Единственото нещо, което аз си позволих, тъй като имаме над 40 деца, ние искахме освен схемата на дубльорства, за да има роли за всички, позволил съм и да мултиплицирам някои от ролите“, посочи още г-н Деведжиев.

Текстът на песните излиза от текста на Андерсен. Има само осъвременяване на някои реплики, но е следвано максимално придържане към оригинала.

Имало е няколко варианта за декор, но накрая се е стигнало до финала с малко елементи, за да може постановката да бъде мобилна и евентуално поставяна и на други места.

Лили Василева – кукломайсторката на Кукления театър, подготви фигурата на кучето, а за поне половината от костюмите са дело на учениците от ПГО „Недка Иван Лазарова“. Иначе цялата концепция е дело на младия сценограф Антония – Мария Тонева.

В постановките децата се учат на това да изпълняват ролята си, но и да участват в създаването на сценичната среда. Това е постижимо вече, защото едно своеобразен ансамбъл и усещане за общност на работещите от 5 години деца. Те реагират адекватно, както става и в един театър. Подобно нещо се е случило и по време на турнета, коментира Росица Миновска.

Вокалният педагог Свилен Димитров сподели, че музиката е интересна и авангардна в класическия смисъл. Има близки черти до творчеството на композитори като Шостакович и пр. Много са необичайните интонации за децата. Оркестърът се справи много добре още в първите опити да се сглоби спектакъла в музикален план.

Хореографията е на Малина Арнаудова, Радка Неделчева и Детелина Кремакова.

Детската опера е проект на Държавната опера в Русе. Тя е създадена през 2015 година. „Огнивото“ е втори изцяло авторски проект на формацията след оперетата „Ани в царството на цветята“.

Сподели:

Още новини от деня