Приключи археологическото проучване Червен

Приключи археологическото проучване на новооткритата Църква № 16 на територията на Средновековния Червен

Време за прочитане: < 1 мин.

Приключи археологическото проучване на новооткритата Църква № 16 на територията на Средновековния Червен.

Християнският храм, разположен в западния хълм на Червенския рид, е с размери 6,70 на 12,80 м. Състои се от притвор и основна част – наос, а олтарното пространство завършва като тристенна апсида. Постройката е изградена от обработени каменни блокове и е била декорирана с употребата на тухлени пояси и ниши. Първоначалният анализ на находките, както и наблюдаваната технология за изграждане на храма го датира в рамките на ХІV век.

Още при миналогодишните проучвания в притвора на храма бяха регистрирани запазени малки участъци от стенописи. В най-голяма степен те са съхранени в олтарната част на църквата – флорални мотиви и червени декоративни рамки маркират най-долния пояс на стенописна украса в сградата.

Осем погребения бяха разкрити по време на тазгодишната археологическа кампания в Средновековния град. Гробните камери са издълбани в скалата и са били покрити с каменни плочи. Пет от гробовете се намират в основното помещение на църквата. Всички камери са използвани повече от веднъж, а антропологичният анализ на човешките останки в тях ще предостави повече информация за профила на обитателите на Червен през Средновековието.

Червен е археологически обект със значим принос в изучаването на средновековната българска култура. На негова територия са разкрити замък, крепостни стени, два подземни водоснабдителни прохода, църкви, обществено-административни сгради, много жилища и значими археологически находки.

Археологическите проучвания на Църква №16 в Средновековния Червен бяха извършени от екип специалисти от Русе, Клисура, Павликени и Сливен, с участието на седем студенти-специализанти от Обединеното кралство. Ръководител на проучването е Светлана Великова (Регионален исторически музей – Русе), а научен консултант – доц. д-р Деян Рабовянов (НАИМ-БАН). Финансирането на археологическата кампания е осигурено от Министерство на културата и от Регионален исторически музей – Русе.

Сподели:

Още новини от деня