Приключи проектът „Робо фабрика“ на сдружение „В света на иновациите“

Приключи проектът „Робо фабрика“ на сдружение „В света на иновациите“

Приключи проектът „Робо фабрика“. Идеята за въвеждането на този вид обучение е на Сдружение „В света на иновациите“. Тя се реализира по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“, осъществявана с подкрепата на „Еконт Експрес“.

В рамките на проекта, от април до август 2021 г., над сто деца, разпределени по групи в училищата „Отец Паисий“, „Иван Вазов“, „Братя Миладинови“, Математическата гимназия и в Регионална библиотека „Любен Каравелов“, имаха възможност да се запознаят с робота Марти – уникален по рода си, интелигентен и създаден да помогне на най-малките да изучават кодирането по лесен и забавен начин.

Благодарение на пет робота от този вид в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ беше направена открита иновативна експериментална площадка, където децата сглобяваха заедно свой Марти. След това учениците преминаха през обективно изучаване на програмата за детско програмиране Scratch, а чрез Scratch софтуера накараха робота да оживее. Умната машинка разполага с интерактивни сензори, които определят неговата позиция, наклон, близост и сила. Има и вграден високоговорител.

В резултат от обучението и практическите упражнения, децата накараха Марти да възпроизвежда звуци, да усеща, и дори да се ръкува, да ходи, танцува, да се обръща и да рита.

Организаторите на обучението отчитат като положителен резултат от проекта придобитите от децата умения да програмират свои собствени интерактивни истории, игри и анимации, както и да споделят създаденото в общността на Scratch. Това насърчава ученето чрез игра, интереса към роботиката и креативността, подпомагайки бъдещия детски избор на професия и кариерно развитие.

В края на всяко от обученията децата получиха сертификат за участие.

Преди да бъде изготвен проектът „Робо фабрика“, екипът на Сдружение „В света на иновациите“ проведе анкета между 27 учители по информатика и математика от няколко училища в Русе как се възприема роботиката като предмет за изучаване и как би повлияла на потенциала на децата и на самото училище. Установи се, че интересът на децата към роботиката е голям, но училищата, които имат възможност да провеждат такива занимания, са твърде малко. Затова като част от проекта бяха изработени учебни материали, които вече са качени в интерактивна онлайн платформа. Те са  достъпни за всички деца и учители, които нямаха възможност да участват пряко в обученията, а имат желание да развиват своите умения в областта на роботиката.

Сподели: