Приключи третият национален конкурс за млад театрален режисьор "Слави Шкаров"

Приключи третият национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“

В събота вечер, на 31-ви октомври, след ексклузивно предпремиерно представяне на постановката „Рожден ден“ на миналогодишният победител Веселин Петров, беше обявен носителят на наградата в тазгодишното издание на Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“, който се проведе от 28-ми до 30-ти октомври. След като в три поредни вечери комисия с председател уважаваният театрален критик Никола Вандов и членове Ина Шкарова /театровед/ – дъщеря на Слави Шкаров, Косьо Станев /актьор/ и Ивайло Ненов /режисьор/, който бе сред победителите миналата година, изгледа трите спектакъла от крайната селекция, обяви за победител режисьорът Денислав Янев.

Постановката на Държавен драматичен театър Търговище „Една крачка до предела“ донесе на младия творец бронзов плакет с лика на Слави Шкаров и договор с Драматичен театър „Сава Огнянов“ – Русе, за постановка по избор в следващия театрален сезон, която ще влезе в репертоара на театъра. Друг спектакъл на Денислав Янев „Животът, макар и кратък“ взе награда в Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница само преди около 10 дни.

В конкурсната програма тази година бяха представени още спектаклите „Януари“ на режисьорът Дамян Тенев в ДКТ „Иван Димов“ Хасково и авторският моноспектакъл “Game Over” на Ованес Торосян. Селекцията за това трето издание беше поверена на драматурга на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – Богдана Костуркова, която въпреки пандемията от COVID-19 успя да прегледа достатъчно спектакли на млади режисьори от цялата страна.

Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ се провежда от 3 години под шапката на Драматичен театър „Сава Огнянов“ и от самото си създаване се финансира по програма „Култура“ на Община Русе. Партньори в инициативата на театъра са още Младежки театър „Николай Бинев“ София и русенското сдружение на театрали „Артеа“. Сред целите на конкурса са да се стимулира и поощри работата на младите творци в сферата на театралното изкуство, едновременно с това съхранявайки паметта за знакови личности от историята на града и театъра, като режисьора Слави Шкаров.

Възможността за постановка по избор, която театърът предоставя на победителя, обогатява театралния калейдоскоп на града и внася свеж, съвременен полъх в репертоара на русенския театър. Доказателство за това беше предпремиерното представяне на постановката на миналогодишния победител, което събра овациите на отбраната публика и според съвкупното мнение на присъствали специалисти в областта, прави сериозна заявка за награда ИКАР през 2021 година. Веселин Петров избра да постави пиесата „Рожден ден“ от Харолд Пинтър, която русенската публика ще може да гледа премиерно на 12 ноември в Камерна зала „Слави Шкаров“. Това е исторически момент за театъра в крайдунавския град, тъй като досега драматургия на Пинтър не е присъствала в неговия репертоар.

Поради действащите противоепидемиологични мерки местата в залата са ограничени до 57, а от театъра напомнят на всички зрители да носят предпазни маски при влизане в сградата и салоните. В ролите публиката ще види актьорите Ивайло Спасимиров, Кадри Хабил, Косьо Станев, Красимир Ненков, Кристиана Ценкова и Мариана Крумова. Сценограф на постановката е Михаела Добрева, работила по постановки като „Бесове“ на Иван Добчев в Театрална работилница „Сфумато“ и „Луда трева“ на Маргарита Младенова. Музиката за „Рожден ден“ е написана специално от младия композитор Георги Атанасов, който е в екипа на взелия ИКАР 2020 за майсторско техническо осъществяване спектакъл „Одисей“ на пловдивския театър с режисьор Диана Добрева.

Сподели: