Приключи ХХХII конференция на Дружеството на преподавателите по немски език в България, която се проведе в Русе

Приключи ХХХII конференция на Дружеството на преподавателите по немски език в България, която се проведе в Русе

На 21.04.2024 г., приключи ХХХII конференция на Дружеството на преподавателите по немски език в България, на която Дойче шуле беше домакин. Събитието премина под патронажа на Посолството на Република Австрия в България, а темата тази година беше „Мотивацията в часовете по немски език“. Три дни преподаватели по немски език от страната и чужбина слушаха лекции и участваха в обучения по темата, за да се самоусъвършенстват.

На 19.04.2024 г., в зала „Европа“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“ откри конференцията с празнична програма. Почетни гости на събитието бяха заместник-кметът на община Русе Златомира Стефанова, Антония Бийрбаумер, заместник-посланик на Посолството на Република Австрия в София, началникът на РУО – Русе д-р Росица Георгиева, главният експерт по немски език към МОН Екатерина Алтънкова, председателят на Международно дружество „Елиас Канети“ проф. д-р Пенка Ангелова, Ирина Мартинова – референт за езикови курсове и изпити в „Гьоте институт“, Жаклин Дибала, Максимилиан Дьонер и Кристиан Хаас от Германската служба за академичен обмен, Бернд Буххолц – координатор за България към Централата за училищно дело в чужбина, София и Сибиле Шабанска – координатор за България към Централата за училищно дело в чужбина, Бургас.

Водещи на поздравителния концерт бяха Кристина Петкова от ХI Б клас и Валери Неев от XII В клас. Кристина и Валери разказаха на гостите за училището с 140-годишна история, за юбилейните тържества преминали под патронажа на посланика на ФР Германия, за изучаването на чужди езици и за езиковите дипломи, които учениците на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ имат възможност да получат, за разнообразния културен живот и различни извънучилищни мероприятия на училището, за участието в различни проекти и за успехите на учениците в областта на образованието, изкуството и спорта, принос за което имат безспорно квалифицираните учители на Дойче шуле. Кристина и Валери запознаха гостите на събитието и с родния си град Русе – град с богато икономическо развитие, културни традиции и аристократичен дух. За доброто настроение на мероприятието се погрижиха вокалните групи „Accelerando“ и „Sempre Piu“ под ръководството на г-жа Жулиета Иванова, педагогически съветник, с песните „Fuchs, du hast die Gans gestohlen“ и „Щастието“. Учениците от 2-ри клас под ръководството на г-жа Стела Бенова изиграха танца „Liebe Schwester, tanz mit mir“. Вокалната група на госпожа Албена Анчева поздрави гостите с песента „Йовано, Йованке“, Десислава Василева, ученичка от XI Б клас и изпълнител към вокално студио за поп и джаз „Икономов“ изпълни песента „Wir leben laut“, а квартет „Пристас“ – „Lila Wolken“. Танцьорите от танцово студио „Импулс“ под ръководството на г-жа Петя Бонева поздравиха с танца „Dance“, а Клуб за спортни танци „Настроение“ под ръководството на семейство Деспотови с валса „На тихия син Дунав“ от Йохан Щраус. Програмата завърши с изпълнение на четвъртокласниците под ръководството на госпожа Мариета Георгиева с песента „So ein schöner Tag!“.

За озвучаването се погрижи Анел Абди, ученик от XII Б клас. Неотменни помощници бяха Изел Камберова и Дария Димитрова от XI А клас, госпожа Десислава Колева и Бейсун Ахмед, АБД.

Ръководството на училището изказва своята благодарност на всички участници в мероприятието и на техните учители.

Текст и организатор на събитието: Раиса Петкова, ЗДУД

Снимки: Ширин Джавидова

Сподели: