Приключи XIІІ национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“

Приключи XIІІ национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“

Приключи XIІІ национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“

Завърши XIІІ Национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“, който се организира от Общински детски център за култура и изкуство в град Русе.За поредна година той беше посрещнат с голям интерес от пишещите млади хора на възраст от 7 до 19 години, разпределени в три възрастови групи: І-ва възрастова група до IV клас; ІІ –ра възрастова група от V до VII клас и  ІІІ-та възрастова група от VIII до  XII клас.

      За І-ва възрастова група и в двата раздела „Литература“ и „Журналистика“ темата, по която писаха децата, „Спечелихме един приятел, а това не е малко“ беше посветена на 100-годишнината от рождението на любимия детски писател Джани Родари.

     За ІІ-ра и ІІІ-та възрастова група в раздел „Литература“ беше „Бяла лястовичка. Има ли я!“, посветена на 140 години от рождението на Йордан Йовков.

     В раздел „Журналистика“ за двете групи темата бе „Времето е жестоко“   и е свързана със 125 години от рождението на Гео Милев.

       Компетентно жури с председател Нели Пигулева – поетеса, редактор във вестник „Утро” (Русе) изчете получените от цялата страна 305 творби от 254 млади автори и 9 журналистически екипа.

     Голямата награда – статуетка „Стоян Михайловски” за литературно творчество, получава Даница Костова от ЛК „Касталия“ при ЦПЛР-ОДК – гр.  Варна.

   Голямата награда – статуетка „Стоян Михайловски” за журналистика, получава Дейвид Георгиев от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ – гр. Русе.

     Статуетките са изработени от талантливата русенска художничка Мая Кубратова и са подкрепени с парична награда от по 100 лв. от Фондация „Русе – град на свободния дух“.

     Конкурсът за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски“ е вписан в Националния календар на Министерство на културата и подкрепен от Регионално управление на образованието- Русе.

     Поради усложнената епидемиологична обстановка отличените участници допълнително ще бъдат уведомени за връчване на наградите им.

Сподели: