Примабалерината Марта Петкова ще бъде Китри в балета "Дон Кихот" на 24 февруари в Русе

Примабалерината Марта Петкова ще бъде Китри в балета „Дон Кихот“ на 24 февруари в Русе

Балетът „Дон Кихот“ носи прелестта и излъчва силата на очарованието със своята ярка емоционалност, подчинена на единната стихия, на която сме подвластни – любовта.
Музиката и хореографията са жизнерадостни, искрящи със своето веселие, обогатени с нюанса на романтичното чувство и нежното мечтание за любов, свобода, красота. Пред зрителите, в пълната си емоционална палитра, на сцената изгряват виртуозните испански и цигански танци – сегидиля, жига, морена, зингара. Публиката е потопена в необичайно вълнуващата атмосфера на испанската корида със смелите и очарователни тореадори. В „Дон Кихот“, разбира се, присъства тънкото и незлобливо чувство за хумор, изразено чрез музиката и въплътено в комичните танцови номера. Цялото действие протича неусетно, на един дъх, като неудържим порив, в който виждаме централните образи на главните герои в центъра на емоционалния вихър, който е най-характерната особеност на образа на Испания в съзнанието на всеки един човек по света. Този балет е много по-различен от повечето балетни творби – в него липсват острите драматични конфликти, отсъстват отрицателните герои, носители на омерзение и нетърпимост.
Балетът „Дон Кихот“ е слънчева приказка, която прокарва златната нишка от времето на Сервантес през годините на късния Романтизъм, когато преди столетие и половина е неговата световна премиера. И до днес той се е утвърдил като едно от най-обичаните балетни произведения.


Държавна опера – Русе ще представи балета в две действия от Лудвиг Минкуса и либрето на Мариус Петипа „Дон Кихот“ на 24 февруари от 19.00 часа в Голямата зала на Доходното здание.
Хореографията е на Мариус Петипа и Александър Горски.

Постановка – Йордан Кръстев, Веса Тонова
Сценография – Иван Токаджиев
Костюми – Меглена Илиева
Репетитор – Антон Иванов
Помощник-режисьор – Елена Колева
Художествен ръководител – Весела Василева

Гост солисти ще са Марта Петкова в ролята на Китри /примабалерина и художествен ръководител на балета в Софийска опера и балет/. Никола Хаджитанев ще видим като Базил /премиер-балетист в Софийска опера и балет/. На сцената ще видим балета на Държавна опера-Русе.

Билети на каса Опера и онлайн www.ruseopera.com

Сподели: