Примабалерината на Националната опера Марта Петкова ще бъде Китри в балета "Дон Кихот" на 24 февруари в Русе

Примабалерината на Националната опера Марта Петкова ще бъде Китри в балета „Дон Кихот“ на 24 февруари в Русе

Marta Petkova Petkova поразява не само с грация и танц, но и с усмивка. И с онзи пламък в очите, който притежават хората, отдадени на изкуството. Спектакълът „Спящата красавица“, който гледа в четвърти клас, я запленява, и за разлика от повечето деца започва да се занимава по-късно с балет. Балетът поглъща цялото ѝ време, но нито за миг не го приема за работа, за нея той е начин на живот. „Ние сме изключително работливи, интелигентни и вътрешно красиви хора. Обожавам средата, в която живея, и не бих я сменила за нищо на света“, споделя Марта.

„Имала съм изключително тежки моменти, на болка, на умора, на напрежение, но това е неизбежно в това изкуство. И знам, че звучи клиширано, но е безумно тежка работата в залата. Не е за всеки! Но това е моят път. Бих го избрала отново и отново!“

През 2006 г. получава награда от Министерството на културата за млад талант. През 2007 г. става примабалерина в трупата и танцува множество партии от които: Мари от „Лешникотрошачката“, Жизел и Мирта от „Жизел“ ,Китри и Повелителница от „Дон Кихот“, Мария от „Козият рог“, Одета-Одилия от „Лебедовата езеро“. Играе в спектакли на Баланчин, Форсайт, Маргарита от „Дамата с камелиите“, Никия и Гамзати в „Баядерка“, Аврора и Фея Люляк в „Спящата Красавица“, Силфида в „Силфида“ , Кармен в „Кармен-сюита“, Медора в „Корсар“, Пахита в „Пахита“, Жар Птица в едноименният балет на Стравински, Шехерезада и Нурида в „Хиляда и една нощ“ много други.

През 2011 ѝ е връчен призът на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) „Кристална Лира“ за постижения в балетното изкуство и специално за ролите и в балета „Лебедово езеро“. Участва на балетните фестивали в Кремъл и в Казан посветен на Нуреев! Гостува в трупите в Палермо и Неапол. Взима участие на фестивала в Саратов, „Звезди на балета“, Донецк-Украйна.

С трупата на Софийската опера Марта гастролира в „Болшой театър“ през 2018 с балета „Корсар“ с ролята на Медора. Гостува на приморската сцена на Мариински театър във Владивосток с ролите на Жизел и Медора.

В Осло и Хелзинки е поканена да изиграе Никия от „Баядерка“ във версията на Наталия Макарова, а в Магдебург, Германия гастролира в „Пахита“. Партнира си със световните звезди Кимин Ким, Вадим Мунтагиров, Денис Родкин и Светлана Захарова и много други.

През 2019 г. получава втора „Кристална лира“ за цялостен принос в балетното изкуство.

През 2022 г. се включва в балетните гала спектакли на Роберто Боле и приятели в Абу Даби и Дубай. Същата година е поканена на гастрол в Мариински театър, където изпълнява ролята на Нурида в спектакъла „Хиляда и една нощ“. Носител на наградата на Столична община 2022г.

От сезон 2022/23 на Софийската опера, Марта Петкова заема длъжността художествен ръководител на балета.

Истинският цвят на косата на Марта е светлорус, но на сцената това се оказало проблем, защото косата се сливала с бялото ѝ лице. Марта трябвало да се боядиса и решила: рижа. Може би защото ужасно отива на огромните й зелени очи. Баща ѝ е Петко Петков от популярната преди години група „Трамвай №5“ . Той е и човекът, който купува първата пачка в живота ѝ. Носи ѝ я от турне в чужбина, когато дъщеря му е само на 2 и още не знае, че ще става балерина. Решението за това семейството взема по-късно, когато Марта е на 9 години.

Кандидатства в балетното училище, което не е чак толкова изненадващо, имайки предвид че майка ѝ е професионален танцьор с 20 години в Ансамбъла на строителните войски.

Оттогава целият живот на Марта е балет. Често репетира по 8 часа на ден, обича и просто да е сред колегите си. В балета среща бащата на дъщеря си Борислава, както и новата си любов. Ражда когато е на 22 години, като танцува до четвъртия месец на бременността си, когато Операта затваря за ремонт. След като ремонтът свършва, Марта се връща на сцената, на втория месец след раждането.

Примабалерината на Националната опера Марта Петкова не крие, че навремето, когато в четвърти клас кандидатствала в балетното училище, я скъсали и на двата изпита. Но като има нещо да става, то става независимо от обстоятелствата – много малко от приетите тогава деца се записали в училището и затова приели всички резерви, включително и нея.

„Аз завърших като звезда балетното училище и мислех, че ще ми е лесно нататък. Но трябваше да се доказвам отново. Петър Луканов ми подаде ръка и ми гласува доверие. Той ми повери първия спектакъл, който изиграх. Балетът много ме е научил… на търпение, на самоконтрол, на воля, сила и борбеност.“

Заповядайте на 24 февруари в Доходно здание на балета „Дон Кихот“ където Марта ще влезе в ролята на Китри.

Билети на каса опера и на www.ruseopera.com

Сподели: