марта петкова

Примабалерината на Софийска опера и балет Марта Петкова: Китри се превърна в една от любимите ми роли

“Имам много приятни преживявания и положителни емоции с балетната трупа на Русенска опера. Работила съм дълги години с колегите, а първите ни срещи бяха съвместни турнета в Италия, откъдето пазя топли спомени. С ръководителя на балетната ви трупа Весела Василева имам прекрасна връзка от години, тя е много деликатен и фин човек.

Не бива да пропускам и факта, че русенската публика има специално отношение към балетното изкуство!

Ролята на Китри от балета “Дон Кихот” танцувам от доста време… В началото откривах себе си повече в лиричните и драматичните нюанси на този образ. Но Китри е и огнена като емоции, затова беше интересно предизвикателство да изкарам от себе си точно това качество, което не ми е присъщо. В края на краищата тя се превърна в една от любимите ми роли. Винаги излизам да я танцувам с лекота. Чисто технически и физически спектакълът е доста сериозен, но в ръцете на партньора ми на сцената Никола Хаджитанев се чувствам свободна и сигурна.

Спектакълът на балета “Дон Кихот” танцувахме с него миналата година през месец май на първия фестивал посветен на Рудолф Нуреев в Любляна, където гастролирахме със Софийска опера и балет.

Иначе последните ми пътувания са работни, свързани с дейността ми като художествен ръководител на балетната трупа на Софийска опера и балет. Голямо предизвикателство е за мен от солиращ артист да стана колективна, отборна и да се грижа за толкова много хора.

Поставихме “Анна Каренина” и “Великият Гетсби” под режисурата на известния хореограф, педагог и танцьор Лео Муич, където си партнирахме с Никола Хаджитанев.

Смятам, че е полезно освен класически репертоар, да имаме и съвременни и неокласически балетни спектакли. Балансът е много важен!

Работа, работа и пак работа! Това е ключът към постигане на висините в изкуството”, сподели примабалерината на Софийска опера и балет Марта Петкова, която ще имаме удоволствието да гледаме в ролята на Китри от балета “Дон Кихот” на Лудвиг Минкус.

Заповядайте в Доходно здание на 24 февруари от 19 часа!

Билети на каса Опера и онлайн на www.ruseopera.com

Сподели: