Природата направи пролома "Железни врата" красива забележителност, а Румъния - отлично място за туризъм

Природата направи пролома „Железни врата“ красива забележителност, а Румъния – отлично място за туризъм

Най-живописната част на река Дунав между Сърбия и Румъния е проломът „Железни врата“. Той разделя Южните Карпати от Стара Планина, а по цялата му дължина изобилстват красивите гледки по всяко време на денонощието, особено при залез.

Още преди хилядолетия той да е единственото място в тази част на континента, през което да може да преминат кораби, превозни средства и хора, а в по – ново време отличните пътища от двете страни на европейската река благоприятстват екотуризма и отдиха в стотиците хотели и ресторанти „накацали“ по крайбрежието. Не само природата с причудливите скални образувания, разнообразието на дървесна и храстова растителност, но човекът е създал достатъчно привлекателни възможности за посещение.

Благодарение на трансгранични проекти като Danube ecotourism http://www.danube-ecotourism.com те се популяризират в достъпна форма у нас и в северната ни съседка.

Така барелефът с образа на владетеля на даките Дечебал, намиращ се в близост до град Оршова, в района на водопадите при Малките котли в залива Мракония на левия бряг на Дунав. Там дълбочината на реката е най-голяма – достига 120 м. и позволява да се стигне почти до неговото подножие. Това е най-високата каменна скулптура в Европа – 55 метра.

Идеята за създаването на този барелеф е на румънския бизнесмен Йосиф Константин Драган. То е продължило 10 години – до 2004 година. Близо 2 милиона долара са вложени в начинанието, изпълнено от алпинисти. То вече се оценява по достойнство от хиляди румънци, както и от пътуващите с кораби по реката, които идват специално, за да си направят селфи на брега до забележителното изображение в скалите.

Природата направи пролома "Железни врата" красива забележителност, а Румъния - отлично място за туризъм

Друг тип селфи, но пред Траяновата плоча /дълга 4 метра и широка 1.75 метра/, предпочитат туристите, пътуващи с кораб в сръбския участък. При високото ниво на Дунав там тя се намира на няколко метра над повърхността. С нея се отбелязват победите на императора над даките през 105 – 106 година. Преди изграждането на хидровъзлите „Железни врата“ 1 и 2 в началото на 70-те години оттам е минавал стратегически римски път, позволяващ бързото придвижване на войските в северна посока. За тяхно улеснение, километри по – надолу, е бил изграден и Траяновият мост над Дунав. Преди построяването на водните централи и шлюзовете преминаването с кораб през „Железни врата“ е било много опасно и се е изисквало доста опит. Сега нивото на водата е с около 30 метра по – високо и е по-лесно. За сметка на това някои забележителности вече са изчезнали под водата. Сред тях е островът Ада кале, разположен край Оршова, за който ще стане дума в друг наш разказ.

Завършвайки с основните, създадени от човека туристически обекти, ще отбележим, че в непосредствена близост се намира и манастирът Мракония, изграден сякаш в самите води на реката преди 5 века.

В тази зона има и други любопитни места, които обаче са достъпни само по вода.

Разходка с моторница срещу 30 леи на човек за половин час ви позволява да надникнете /или направо влезете/ в пещерата „Поникова“. Тя има дължина 1660 метра, като при добро стечение на обстоятелствата /по – тесен плавателен съд/ може да се стигне вътре до самия бряг. В самата пещера се върви дълго с помощта на фенер, за да се стигне до пътя в скалите над Дунав.

По времето на социализма тя е ползвана от желаещите да избягат от режима в Сърбия. Немалко румънци са намерили смъртта си във водите на Дунав, защото с плуване или малки лодки без мотори са опитвали да достигнат до съседната държава, отстояща само на около 300 метра.

Кратката разходка в това райско кътче не може да завърши без посещение на град близкия град Оршова, където отлично поддържаната крайбрежна алея с дължина над 2 километра и оформен сред залив на Дунава парк с наблюдателна кула предизвикват размисъл у всеки русенец за връзката на града ни с хилядолетната река днес. В непосредствена близост до него се намира кметството и Общинския съвет, а за учудване на гостите на Оршова на площада пред тях звучи приятна музика постоянно. Всичко това предразполага към приятен отдих на открито, особено в топлите есенни вечери. Това и правят десетки местни жители, а туристите тайно си пожелават да удължат престоя си поне с един час.

Сподели: