При голям интерес преминава изложбата на майсторите от Сдружение „Дунавска задруга на народните художествени занаяти“ в Гюргево

При голям интерес преминава изложбата на майсторите от Сдружение „Дунавска задруга на народните художествени занаяти“ в Гюргево

При голям интерес преминава изложбата на майсторите от Сдружение „Дунавска задруга на народните художествени занаяти“ в Гюргево. Впечатление прави разнообразието от гости в изложбените пространства. Припомняме, че експозицията бе открита в навечерието на 8-и март – Международния ден на жената, а вече е посетена от над 300 души от всякаква възраст. Инициативата бе осъществена от изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева с подкрепата на Областна администрация – Русе. „Искам да изразя адмирациите си за уменията, които демонстрирате, за да запазите живи народните традиции и обичаи в русенския регион. Желая Ви все по-големи успехи в преследването на художествените идеи, много предстоящи изяви и нови предизвикателства. С неизчерпаема енергия продължавайте да обогатявате културния живот на област Русе“, се казва в написаното от областния управител Анатоли Станев до председателя на задругата Татяна Колева. Той за пореден път посочва и ролята на Лили Ганчева за развитието на трансграничните отношения в сферата на културата, институционалното сътрудничество и икономиката. „Благодаря на Татяна Колева, че ми се довери, благодаря на институциите и приятелите, които споделиха емоциите ни“, каза от своя страна Лили Ганчева.

Експозицията, съдържаща повече от 50 ръчно изработени експоната, ще може да бъде разгледана в Окръжния музей „Теохари Антонеску” до края на следващия месец. В изложбата могат да се видят колиета, обици, гривни, икони, бродерии, кукли, ръчно рисувани шалове, дантели и ризи, а също и редица изделия от керамика. Те са дело на Татяна Колева, Десислава Тихолова, Севим Ганева, Мария Браткова, Маргарита Бонева, Ваня Петрова, Милена Кръстева, Кремена Димитрова,  Миглена Чаталова, Боряна Мочева и  Кремена Франер.

Дунавската задруга на народните художествени занаяти е сдружение, което обединява майстори на традиционни български занаяти. Сдружението е създадено преди 10 години и е приемник на Групата на майсторите от Русе, създадена през 1968-а. Членовете на сдружението са 28 и те са от Русе, Варна, Горна Оряховица, Велико Търново и Костенец. Представени са 15 народни занаята – дърворезба, дървостругарство, иконопис, изработка на народни музикални инструменти, везба, изработка на кукли, художествени тъкани, обработка на кожа, калоферска /брюкселска дантела/, ковано желязо, художествена керамика, накити от мъниста, художествено леене, медникарство, изработка на ножове. Сдружението организира изложби на традиционни занаяти както в региона, така и в страната и чужбина. Тази година майсторите ще представят пролетна изложба в Русе в изложбена зала на ул. „Борисова“ 6  от 20 май до 3 юни.

На събитието присъстваха представители на Областна администрация – Русе, председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну, неговият заместник Кристиян Анкулеску, директорът на тамошния музей Габриел Думитру, както и представители на местната власт в Гюргево.

Сподели: