При корена за Международния ден на детската книга

При корена за Международния ден на детската книга

Писателят Пламък Искрен (Пламен Петков) ще представи на 31 март новата си книга „С бели и закачки, но винаги юначни“ в Народно читалище „Кирил и Методий 1922″, село Пиргово. Поводът е 2 април – Международен ден на детската книга.

След като през 2021 г. издаде „В гората необятна“, с която зарадва най-малките, в новата си книга „С бели и закачки, но винаги юначни“ Пламък Искрен потапя по-големите в свят на приключения и разкриване на престъпления. В нея ги чакат Петьо, Галя и Искрен със своите щуротии и геройства. Те не познават скуката. Да, щури са, но и изобретателни, смели, помагащи. Искрен е атлетът, Галя използва невинното си излъчване, а Петьо е мозъкът на бандата – истински детектив. Баба му Блага е баба мечта. Друга една баба – бабата на Галя, има роля в това тримата да сбъднат мечтата на момиче, което познават от съвсем скоро. Как само се запознават… И тази мечта не е нов телефон или друга глезотия. Героите се озовават по следите на престъпници. Какво точно се случва, ще разберете само ако прочетете книгата.

Другото произведение в книгата е „Пазители на гората“. Градско момче за пръв път гостува на баба си на село. Над селото има гора. В нея стават странни неща, които дори го плашат. Докато се чуди къде е попаднало, момчето се превръща в един от спасителите на гората.

Премиерата на книгата бе на 20 януари, а още през февруари от БНР направиха радиопиеса по нея.

„Пламък Искрен умее да навлезе в детската душа. Успешно съчетава нещата, които вълнуват децата днес, с полезните и вечно актуални. Историите, в които въвлича героите от „С бели и закачки, но винаги юначни“, са ненатрапчиво поучителни, съумял е да вкара и криминална нишка, а в „Спасители на гората“ ни държи със затаен дъх до края“, пише Искра Бухова.

Пламък Искрен е литературният псевдоним на Пламен Петков. Роден и отраснал е именно в село Пиргово. Това представяне ще е завръщане в неговото детство, на мястото, където започва да пише и печели първите си литературни награди още в начална училищна възраст. Завършва информатика, а по-късно и предучилищна и начална училищна педагогика. Пише проза и поезия за деца и възрастни, като творбите му се отличават с жанрово разнообразие. Автор е на книгите „Престъпни, мисли“, „Голямата работа“ и „В гората необятна“, за която е канен да я представи и в други регионални библиотеки освен русенката.

„В свят, в който трудно откъсваме децата от телефона и таблета, Пламък Искрен е намерил успешната формула – неговите герои също ползват телефон и таблет, ползват дори дрон в една от главите, но в същото време помагат в плевене на градина, в бране на череши. И не го правят с нежелание, защото дават и получават. Те са много живи, много реални, много будни деца. Не липсват и вкусотиите на баба. Името на баба Блага не е избрано случайно. Тя има блага усмивка, погледът ѝ предразполага“, споделя още началната учителка Искра Бухова.

Препоръчително е читателите да са поне втори клас – до 14 – 15 г. Книгата е напълно четивна и за възрастни.

Сподели: