съдебна палата русе съд прокуратура

Пробация за жената, извършила хулигански действия на бул. „Цар Освободител“

Окръжен съд – Русе измени наказанието „лишаване от свобода“, наложено от Районния съд, с наказание „Пробация“ за срок от шест месеца, по отношение на Т. Ч., извършила непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, на кръстовището между бул. „Цар Освободител“ и бул. „Съединение“.

Първоинстанционният съд е приел за установено, че на 28.12.2019 г. младата жена демонстративно излязла от управлявания от нея лек автомобил „Порше Кайен“ и през отворено стъкло на предна лява врата на спрелия движението си лек автомобил „Опел Зафира“, управляван от Е. Н., бръкнала с ръка и издърпала диоптричните очила от лицето на последния, след което ги хвърлила на пътното платно, нанесла с шамар на два пъти удари в лицевата част на главата на Е. Н. и му отправила обиди.

С окончателния съдебен акт, Окръжен съд – Русе счита, че действията по спиране на автомобила по начин да препятства другите участници в движението на възлово кръстовище и създаващо потенциална опасност за движението, словесната агресия и физическо въздействие върху пострадалия, обуславят правилност на квалификацията „хулиганство“. А, че деянието по своята същност се отличава с изключителен цинизъм, произтича от поведението на Т. Ч. спрямо Е. Н. Освен приетите от Районния съд смекчаващи отговорността обстоятелства, Окръжен съд – Русе отчете и предходно неправомерно поведение на другия водач, предизвикало реакцията на подсъдимата. Не без значение е и бременността й, тъй като е ноторно известно, че това състояние обуславя повишена чувствителност и емоционалност у съответната жена. Отчитайки и тези обстоятелства, въззивната инстанция приема, че заедно се явяват многобройни и най-лекото предвидено наказание лишаване от свобода в състава на престъплението се явява несъразмерно тежко на извършеното. С тези мотиви Окръжен съд – Русе измени първоинстанционната присъда и замени лишаването от свобода с пробация при следните мерки: Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от шест месеца с периодичност два пъти седмично и Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от шест месеца. Наложено е и наказание лишаване от право да управлява МПС за срок от една година.

Решението на Окръжен съд – Русе е окончателно.

Сподели: