Проведено е първото събитие по проекта „Един ден от живота на праисторическия човек по брега на Дунава“

Време за прочитане: 2 мин.

По случай Деня на детето 1-ви юни, макар и не точно на същата дата, направихме на 30-ти май първото събитие по проекта „Един ден от живота на праисторическия човек по брега на Дунава“. Участваха 21 деца от гр. Русе (6-12 год.) и 21 родители, както и екипа на ТД „Приста“ от водачи, експерти, фотограф, шофьор и технич. лице – всичко 51 участника. По сценарий групата трябваше да пристигне с лодки на мястото, избрано за бивак. Поради много високото ниво на р. Дунав, „племето“ се раздели на две групи. Едната тръгна с каяци от пристанището на с. Пиргово, а другата пеша към поляната под х. Приста, където се състоя основната част от заниманията. След кратко представяне на праисторическата епоха и как е живял тогава човекът, деца и родители бяха разделени на 5 групи. Освен първата, с лодките, имаше 2 групи „ловци“, които изработваха лъкове, стрели и копия и „ловуваха“ с тях по мишени, изобразяващи праисторически животни. Те осигуряваха прехраната на племето. Четвъртата група запали огън (без кибрит) и подготви храната за изпичане на жар. Петата група се занимаваше с праисторическо изкуство. Рисуваха с длани по стените на „пещерата“, моделираха с глина праисторически съдове. След известно време се разбра, че групата с лодките пристига и всички слязоха на брега на Дунава да ги посрещнат. Връщайки се при „пещерата“, при огъня и храната, всички заедно довършиха печенето на жар и похапнаха сладко шишчета с месо и зеленчуци. Накрая всички участници получиха аплодисменти и грамоти за участие в проекта. След традиционната снимка за спомен, децата отново започнаха упражнения с лъкове и копия, а други моделиране с глина. Съвсем накрая почистихме района от отпадъци – наши и чужди и отпътувахме към цивилизацията.

Проектът „Един ден от живота на праисторическия човек“ се изпълнява от ТД „Приста“, със съдействието на фондация „Америка за България“. Снимките направиха Елица Кръстева, Николай Ковачев и Сашо Попов.

Второто и третото от 6-те приключения на „праисторическото племе“ (деца, родители, организатори) по брега на Дунава ще бъдат на 30 юни и на 4 юли. Участието става с предварително записване, защото броят на участниците е лимитиран, съобщи Сашо Попов от ТД „Приста“ – Русе.

Сподели:

Още новини от деня