Проведе се годишното общо събрание на Асоциация "Еврорегион Данубиус"

Проведе се годишното общо събрание на Асоциация „Еврорегион Данубиус“

Асоциация „Еврорегион Данубиус“, една от водещите организации в сферата на трансграничното сътрудничество между България и Румъния, отбеляза 22 години от създаването си. По този повод по-рано днес се проведе общо събрание в Гюргево, на което присъстваха заместник областният управител на Русе Георги Георгиев, главният секретар на Областната администрация Ирена Тодорова председателят на Окръжния съвет Думитру Беяну, както и редица други представители на държавната и местна власт от двете държави. „Партньорството между Русе и Гюргево е не само пример за отлично сътрудничество във всяка сфера от обществения живот, но то е и предпоставка за развитие на икономическия и културния потенциал между България и Румъния“, каза Георгиев и посочи, че това обаче би било трудно постижимо без активното съдействие на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. „През годините организацията се наложи като лидер в сферата на гражданските инициативи, обмена на идеи и улесняване взаимодействието между държавната и местната власт от двете страни на река Дунав. „Еврорегион Данубиус“ се превърна в синоним за коректност и устойчивост не само при реализирането на трансгранични проекти, но и при осъществяването на редица международни прояви, като в случая визирам и провеждането на двустранни правителствени срещи на високо ниво с ключова роля за надграждане на традиционните приятелски взаимоотношения между двете страни“, допълни заместник областният управител. Той сподели, че високо оценява ролята на Лили Ганчева в този процес и е сигурен, че и благодарение на нея партньорството между България и Румъния ще продължи да се изпълва с ново съдържание на двустранна основа и в рамките на всеобхватния диалог в Европейския съюз. „Убеден съм, че въпреки динамичната глобална среда, заедно двете страни ще продължим да полагаме необходимите усилия за справяне с предизвикателствата и улесняване на по-добра свързаност във всеки аспект от ежедневието ни, постигайки реални резултати“, заяви Георгиев.

Асоциация „Еврорегион Данубиус“ е създадена през 2002 година по инициатива на Областна администрация – Русе и Окръжен съвет – Гюргево, като инструмент за осъществяване на трансграничното сътрудничество. През годините Асоциацията се превърна в неизменен партньор не само в отношенията между Русе и Гюргево, но и между България и Румъния. Само през последните десет години с нейна помощ са реализирани над 100 проекта във всички сфери от социално-икономическия живот в страната. Благодарение на професионализма и несломимата воля на Лили Ганчева са се осъществили редица търговски и туристически изложения, концерти, изложби и дори спектакли. Сред основните приоритети в работата на „Еврорегион Данубиус“ е подобряване на сътрудничество между страните от двата бряга на река Дунав освен в икономическия спектър, така и в редица други сектори. Сред тях са реакцията при кризисни ситуации, развитието на двустранни бизнес отношения и сътрудничество в сферата на образованието, културата, туризма, социалните дейности, здравеопазването, спорта и земеделието. Лили Ганчева е подпомогнала и реализацията на редица инфраструктурни проекти на територията на област Русе и окръг Гюргево. Заради заслугите си към общностите в двата региона тя бе избрана за почетен гражданин както на Русе, така и на Гюргево.

Сред гостите на днешното събитие от българска страна бяха още кметовете на Бяла, Ветово и Две могили съответно Димитър Славов, д-р Мехмед Мехмед и Божидар Борисов, заместник-кметът на Ценово Цветомир Петров, както и Тодор Петров от Община Сливо поле, поради невъзможност за присъствие на кмета Валентин Атанасов. В срещата участваха и представители на Бизнес центъра за подпомагане на малки и средни предприятия.

Сподели: