Проведе се деветият фолклорен празник на греяната ракия и зелевата чорба от старовремската софра в село Бабово

Проведе се деветият фолклорен празник на греяната ракия и зелевата чорба от старовремската софра в село Бабово

Повече от 4000 души посетиха деветият фолклорен празник на греяната ракия и зелевата чорба от старовремската софра в село Бабово. Инициативата, в която участват 35 танцови и певчески състава от цяла Северна България, бе открита от областния управител на Русе Данаил Ковачев и кмета на Община Сливо поле Валентин Атанасов. „Вярвам, че въпреки забързания ни ритъм на живот, всеки от нас оценява значението на българските традиции, които преди всичко ни обединяват и ни правят по-сплотена общност. Благодаря на всички, допринесли днешното събитие да се случи, че за пореден път дават възможност за изява на толкова много хора. Със своите музикални изпълнения и тематични зони в сферата на кулинарство и етнографията, фестивалът подкрепя усилията на държавната власт за развитие на автентичната местна култура“, каза Ковачев. Той посочи, че събитието е пример за това как с всеотдаен труд, амбиция и кураж можем да поддържаме жив духа на художествената самодейност и да популяризираме ценното ни фолклорно богатство, стимулирайки неговото развитие в днешни дни. „Традициите са живи в община Сливо поле, защото Вие успявате да ги пресъздадете по един неповторим начин, който насърчава повече млади хора да преоткрият красотата на родния танцов, музикален и песенен фолклор. Всички Вие успяхте да превърнете Бабово в своеобразен център на зимните празници в региона“, заяви областният управител. Той изказа и благодарност на представителите не бизнеса, че продължават да подпомагат реализирането на този празник. „Радостен съм, че това събитие се наложи като едно от водещите в регионалния културен календар“, допълни Ковачев.

„Щастлив съм, че мога да застана пред Вас и да Ви поздравя, защото изключително много добре се получават нещата, когато има населено място като Бабово. То е пример, защото хората тук живеят заедно, радват се заедно и са постоянно заедно по добри и не дотам добри неща“, каза от своя страна кметът на Сливо поле Валентин Атанасов. Той благодари на всички, които са работили денонощно за подготовката на този хубав празник. Кметът Атанасов подари и чисто нов лаптоп на секретаря на местното читалище Пепа Стоянова, която на практика е сред двигателите на инициативата. Всички от организационния комитет ще получат екскурзия в страната. Атанасов коментира, че програмата е така подредена, че да донесе много положителни емоции на всички. „За десетия празник догодина трябва да измисли програма, която да утвърди Бабово за сетен път като едно населено място, в което тържеството става национален празник“, сподели още кметът на Сливо поле.

Организатори на събитието са местното Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров 1927“, кметството и пенсионерската организация в селото. Проявата не би била възможна и без подкрепата на Община Сливо поле. По традиция всеки посетител можеше да опита традиционна зелева чорба, приготвена в юнашкия казан на шеф-готвача Ангел Ангелов от Копривщица, греяна ракия, както и Ханджийски кебап, приготвени по зоркия поглед на кмета на Бабово Пламен Пенков. „Щастливи сме, че отново заедно сме тук. И днес ние потомците на онези първи заселници на селото пазим и съхраняваме народните традиции и днес все още хората в Бабово са гостоприемни“, каза Пенков и пожела по време на фестивала да се създадат много нови приятелства и да останат хубави спомени. Количеството зелева чорба, което бе приготвено днес и раздадено на дошлите на празника, беше малко повече от един тон. Пламен Пенков изказа и специални благодарности на 50 доброволци, които са били неотлъчно до организаторите и не са жалили нито време, нито труд или пък усмивки, за да направят празника още по-хубав и организиран. Благодарности бяха отправени и към БЧК, защото този празник е възникнал като част от една от инициативите по програма за повишаване информираността на обществото по проблемите на възрастните хора, осъщесътвена с помощта на Швейцарския червен кръст.

Сред гостите на събитието беше и заместник-кметът на Сливо поле Михаил Чиликов, както и кметове на населени места от региона. Началото на празника постави отец Йордан от Русенската света митрополия, който каза, че през всяка следваща година празникът става все по-известен и все повече хора се струпват в центъра на селото. „Радвайте се и се веселете, занесете частица от тези невероятни емоции и ги споделете с Ваши близки и роднини“, допълни свещеникът.

Проведоха се и любимите конкурси за най-блага греяна ракия, най-автентична старовремска софра, а също и за най-лична мома, както и за най-напет юнак. Класиралите се на първите три места във всяка от категориите получиха материални награди от организаторите.

Сподели: