Проведе се първата Стратегическа работна среща на участниците в проекта DaEL – Дунавски археологически Е-пейзажи

Проведе се първата Стратегическа работна среща на участниците в проекта DaEL – Дунавски археологически Е-пейзажи

Време за прочитане: < 1 мин.

Проведе се първата Стратегическа работна среща на участниците в проекта DaEL – Дунавски археологически Е-пейзажи, в която онлайн се представиха три работни групи. В Археологическата група се посочиха досегашни успешни практики, които могат да послужат за основа на проекта, при което археологическите пейзажи да се превърнат в ценност. Групата, която разисква технологическите проблеми на презентирането на археологическите пейзажи, предложи различни техники на представяне – повечето от тях са познати – 3D очила и възстановки, но особено важни се оказва избора – кое място по какъв начин да бъде представено, за да бъде запомнено като уникално. Третата работна група се фокусира върху социокултурните рефлексии на наследството, при което като ключов момент е показано взаимодействието между музеите и общностите.

Проектът „Дунавски археологически електронни пейзажи“ е воден от Регионалният музей Йоханеум в Щирия, Австрия, а в него участват 15 различни организации, сред които Русенския музей и националните музеи на Румъния, Чехия, Словения, Унгария, Хърватска.

Основната цел на проекта е да направи археологическите пейзажи в Дунавския регион в по-голяма степен видими и атрактивни за интегрираме в туризма.

Сподели:

Още новини от деня