Проведе се щабно учение Две могили 2020

Проведе се щабно учение Две могили 2020

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев участва в провелото се по-рано през деня на територията на община Две могили щабно учение за проверка на готовността за реагиране при възникване на ситуация, свързана с терористична дейност, вземане на решение за последващи действия и синхронизиране взаимодействието между участниците в тях.

Предвид наложените ограничения заради опасността от разпространение на COVID-19 учението се проведе без реални действия на терен и без осъществяване на евакуационни и други аварийно-спасителни мероприятия. Въпреки това предварително беше разработен детайлен сценарии, в който ситуацията беше описана и съответно беше възможно извършване на симулация. Отправна точка за действията на институциите беше възникналия според сценария взрив в котелното помещение на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Две могили и впоследствие разпространилия се пожар в сградата. Своевременно на място представителите на съответните институции информираха временния оперативен щаб за реалната обстановка. Специално внимание беше обърнато, че при евентуално осъществяване на отделните дейности на терен трябва максимално да се спазват наложените ограничения покрай пандемията от коронавирусна инфекция. На място макар и не с реални действия бяха разиграни множество различни сценарии, като в детайли бяха обсъдени елементите на оперативната обстановка и нейното развитие във времето, а също така действията по нейното овладяване, издирване на хора и свидетели, потушаване на пожара и осигуряване на коридор за специализираните автомобили, както и подсигуряването на безопасен периметър в района.

Институциите, които участваха в днешната тренировка, са Областната дирекция на МВР, Областна администрация Русе, ДАНС, Районно управление „Полиция“ в Две могили, Регионалната служба за пожарна безопасност и защита на населението, Районната пожарна служба в Две могили, Центъра за спешна медицинска помощ, БЧК, както и служители на Община Две могили.

Целта на щабното учение е институциите от областта да са в състояние на максимална координация в случай на необходимост. Важно е да се отбележи, че към момента реална терористична заплаха за Русе и региона не съществува, но целта е при евентуална терористична атака да се сведат до минимум последиците от нея.

Заместник областният управител Валентин Колев оценява действията на институциите в днешната тренировка изключително високо и уверява, че подобни симулации ще продължат да бъдат разигравани с идеята за поддържане на максимална степен готовност за защита на гражданите.

Сподели:

Още новини от деня