катастрофа Две могили зима автобус и камион

Провежда се специализирана полицейска операция за защита на гражданите във връзка с настъпващите празници

Време за прочитане: 2 мин.

През периода на коледните и новогодишните празниците се провеждат традиционно специализирани полицейски операции. Това обяви комисар Божидар Петков. Такива са операцията „Алкохол и неправоспособност”, както съвместната операция с ОО“Автомобилна администрация“ на територията на ГКПП-Дунав мост във връзка с извършване на нерегламентирани превози от лица, които не притежават лиценз за извършване на обществен превоз.

На 21 и 26.12.2018 г., на 28.12.2018 г. и на 01.01.2019 г. на територията на Област Русе ще се осигурят максимален брой полицейски екипи по направление на големите населени места, курортни комплекси и по основните туристически направления за организиране и подпомагане на движението и недопускане образуването на автомобилни колони. В посочените по горе дни дейността на служителите работещи по контрол на пътното движение ще се насочи основно към подпомагане и регулиране на движението по пътищата, както и към контрол над водачите с рисково поведение, свързано с неправилно изпреварване, неправилни маневри и отнемане на предимство. По време на останалите празнични и почивни дни дейността ще е насочена основно към контрол на скоростните режими, недопускане управлението на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или употреба на наркотични и упойващи вещества и техните аналози, както и от неправоспособни водачи. Ще се осъществява необходимата координация и взаимодействие с РДГП Русе при усилване на трафика или затруднено движение в района на контролния пункт на  Дунав мост и ще се предприемат мерки по регулиране и подпомагане на движението.

За безпроблемно напускане на населените  места ще се осигурят полицейски екипи на изходите им на 21.12.2018г. и на 28.12.2018г. Те ще подпомагат автомобилното движение. Същата организация ще е създадена и на входовете на населените места в края на празничните и почивните дни на 26.12.2018 г. и 01.01.2019 г. При рязко влошаване на метеорологичната и/или пътна обстановка, внезапно появили се опасности за движението по пътищата и други, затрудняващи трафика, незабавно съвместно с ОПУ ще се въвежда временна организация на движението, като се уведомяват съседните Областни дирекции на МВР за оказване на необходимото съдействие.

Ще се осъществява и контрол по въведените със заповед на АПИ ограничения за движението по определени участъци от републиканските пътища за МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона, включително с ремаркета и полуремаркета, селскостопанска и земеделска техника и специализирана строителна техника, като движението на товарни автомобили над 12 т. ще бъде спряно от 16:00 ч до 20:00 ч на 21.12.2018 г. и от 14:00 ч до 20:00 ч. на 26.12.2018 г.

От 1 януари до момента на територията на ОД на МВР – Русе са станали 1403 ПТП, от които 320 са тежки. Пострадалите са 421, от които 406 са ранени, а останалите са загинали. В сравнение със същия период на миналата година общият брой ПТП е намалял с 353, с пострадали граждани е намалял с 4, а броят на пострадалите лица /ранени/ е намалял с 20. Загиналите са с двама по – малко.

Почти 70 % от тежките ПТП с 63 % от ранените и 53 % от убитите са станали на територията на Община Русе. Най – аварийните пътища в Русенска област отново са Русе – Бяла, Русе – Разград и др.

Сподели:

Още новини от деня