По случай Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици и нелегалния трафик на наркотични вещества - 26 юни, Превантивно информационният център към Общинския съвет по наркотични вещества в Русе организира поредица от събития в сградата на ПИЦ – Русе. Целта е да се привлече вниманието на русенската общественост към наболелите проблеми със зависимостите и търсене на алтернативи за тяхното справяне. Сградата на ПИЦ се намира на ул. „Плиска“ № 78, блок „Мадара“. На 23 юни от 10:30 часа в зала „Култура“ ще се проведе Кръгла маса на тема „Съвременни тенденции в новите политики на употребата на психоактивни вещества“. По време на събитието ще бъде представена работата на екипа на ПИЦ – Русе, а темата ще се обсъжда с представители на различни институции в града, имащи отношение към проблема. На 24 юни в 10 часа ще бъде отслужен водосвет в сградата на Превантивно информационния център, на който ще присъстват представители на Община – Русе, НПО – Русе и на Общинския съвет по наркотични вещества. На 24 юни ще има Ден на отворените врати. Доброволци и служители на центъра ще раздават флаери и ще канят русенци в залата, където ще могат да наблюдават провежданата целодневна презентация. Тя ще бъде оформена като слайдшоу с подходящ визуален материал и акценти върху дейността и приоритетите на центъра. На 25 юни от 14 часа в Превантивно информационния център ще бъдат връчени наградите и грамотите на участниците в конкурса за литературно есе на тема „Къде и с кого искам да бъда през свободното си време“. След награждаването от сградата на центъра около 15 ч. ще тръгне шествие от участниците в конкурса, деца от Клуба на доброволеца и всички желаещи граждани, което ще премине през Парка на младежта до центъра на града. Там ще бъде и кулминацията на събитието, изразяваща се във флашмоб.

Продължава активната работа на ПИЦ – Русе

Проведе се информационно-мотивационна среща в офиса на Превантивния център с 21 ученици от 8 Б клас на СУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ“ по националната програма за превенция на употребата на психоактивни вещества в училище.

Това става ясно от отчета на кмета на Община Русе Пенчо Милков за работата в ресор „Хуманитарни дейности“ през отминаващата седмица.

Екипът на Превантивно-информационния център – град Русе проведе обучение от Националната програма за превенция на употребата на наркотични вещества в училище „Кодово име живот“ на тема „Подкрепа в трудни ситуации“ в две паралелки на 7–те класове на ОУ „Никола Обретенов“ – гр. Русе, в което се включиха общо 39 ученици и на тема „Влияние на средата“ в 5. и 6. клас на ОУ „Христо Смирненски“ – кв. Долапите, в което взеха участие общо 11 ученици и част от училищните специалисти.

По покана на ръководството на СУ „Васил Левски“ – град Русе, експертите от Превантивно-информационния център – град Русе са се срещнали с ученици от две паралелки на 10 клас, три паралелки на 11 клас и една паралелка 12 клас. Децата са запознати с темата „Превенция на употребата на психоактивни вещества“.

На 30 ноември е проведена среща на групата „Взаимопомощ на родители на зависими“ в офиса на ПИЦ – Русе. На първата среща са се включили 12 участници. Дискусията е фасилитирана от д-р Станислав Иванов – психиатър в ЦПЗ – Русе.

Сподели: