ТИЦ Русе

Продължава активната работа на ТИЦ Русе, само през 2023 г. е посетен от над 4550 души

През годината ОП „Русе арт“ чрез Туристически информационен център води дневник на посетителите в обекта. За изминалата 2023 г. ТИЦ Русе е бил посетен от над 4550 души, от които 2 022 български граждани, а 2 528 са били чуждестранните граждани. Посрещнати бяха първите круизни кораби за сезона, а на пасажерите беше раздадена брошурата „Enjoy every Ruse minute”. Статистиката показва, че по-голямата част от обслужените посетители в периода май-ноември са чуждестранни туристи, акостиращи на русенския бряг с круизните кораби. Параходство Българско речно плаване АД дава информация за общо 40 137 бр. туристи, слезли на русенския бряг. Това са туристи с опит, най-често тип „repeater”-и, които вече са посещавали организирано забележителностите в региона и сега търсят информация основно за туристическите обекти в Русе, за Басарбовски скален манастир, Ивановски скални църкви и места, попадащи в рамките на ПП „Русенски Лом“.

От потърсилите услуги, 3 460 души са имали необходимост от информация за града и забележителностите в региона, а 1 090 души са поискали информация за провеждането на културни и спортни мероприятия в града. Месечният културен афиш на Община Русе е бил потърсен над 1 800 пъти от жителите и гостите на града с явно изразен интерес към концерти и театрални постановки за текущия месец. В рамките на м. март бе търсена информация относно програмата на Международния музикален фестивал „Мартенски музикални дни“.

Има изградена комуникация между служителите в ТИЦ-Русе и местни туроператори и такива от страната за подпомагане и разрешаване на техните нужди. Ежедневно се дава информация за туристическите обекти, контакти с професионални екскурзоводи, специализирани в градска обиколка на Русе и други специалисти в туризма, както и информация за транспорт и достъп до забележителностите.

Запазва се тенденцията за малки семейни или приятелски групи посетители в ТИЦ, както и малки организирани групи по интереси, които рядко надвишават 6-7 души. Туристите, посетили дестинацията през изминалия период, са с разнообразен профил – преобладават румънци, германци, американци, англичани, холандци, белгийци, австрийци, поляци, руснаци, французи, испанци, италианци, украинци, израелци. През годината ТИЦ – Русе беше посетен и от посетители от екзотични и далечни дестинации като Япония, Канада, Индия, Китай, ЮАР, Австралия, Филипини, Нова Зеландия, Мексико, Аржентина, Бразилия и др. Основен интерес за посетителите представляваше запазената архитектура в централната част на Русе, скалния манастир „Св. Димитър Басарбовски”, Ивановските скални църкви и ПП „Русенски лом”. От музеите най-много запитвания има относно „Екомузей с аквариум” и Регионален исторически музей – Русе. Сред чужденците съществува сериозен интерес спрямо Музея на транспорта, за съжаление те срещат трудности при посещения с предварителна уговорка.

Интерес предизвика Празникът на торта Гараш, проведен през м. септември, когато бяхме свидетели на групи туристи, които съчетаха шоколадовия празник с опознавателни посещения на забележителности в града и региона. В обобщение туропертори, туристически агенти и екскурзоводи споделиха, че към дестинацията продължава да се наблюдава интерес от страна на клиентите им. Това са туроператори и агенти, занимаващи се с организирани ученически пътувания, както и фирми предлагащи краткосрочни туристически пакети и уикенд туризъм.

Вид туризъм, практикуван от потърсили услугите на ТИЦ: културно- исторически, опознавателен, вело – събитиен, религиозен, кулинарен и уикенд туризъм;

Изключителен интерес от страна както на организирани групи така и от индивидуални туристи се прояви към скален манастир „Св. Димитър Басарбовски“, „Ивановски скални църкви“ (ЮНЕСКО) и ПП „Русенски Лом“, както и към пещерата „Орлова чука“, особено в периода около национални, официални празници и почивни дни, както и през активния летен сезон.

Сподели: