20 209 жители на Русенска област са ваксинирани срещу коронавирус досега

Продължава масовата ваксинация в област Русе

Продължава масовата ваксинация в област Русе. Днес в Бяла отново в МБАЛ „Юлия Вревска“ отвориха „зелен коридор“ за желаещите да се имунизират срещу COVID-19. Кабинетът в лечебното заведение ще работи до 16.00 ч., като гражданите имат възможност за избор между ваксините на „Пфайзер“ и „Астра Зенека“. Предварително записване не е необходимо, а от болницата уверяват, че са осигурени достатъчни количества ваксини, така че да няма върнати хора. Припомняме, че там е и единственият имунизационен кабинет в региона, който работи през всички празнични дни. Паралелно през почивните дни в МБАЛ „Юлия Вревска“ ще продължи да се извършва и реимунизация, както и поставяне на първа доза от съответната ваксина на записалите се в електронната система.

На 30-и април и 1-и май „зелени коридори“ имаше в Бяла и Русе. До момента имунизацията протича при засилен интерес, като в рамките само на последните два дни от възможността са се възползвали 290 души. Сред основните мотиви на хората остават личната защита, както и желанието да предпазят околните. Масово предпочитанията на пожелалите да се ваксинират са насочени към иРНК ваксините.

Следващата възможност на русенци да си поставят ваксина срещу коронавирус без предварително записване на час ще бъде във вторник. На 4 май имунизации ще бъдат правени в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков – Русе“. Кабинетът в Белодробната болница ще работи от 09.00 ч. до 16.00 ч.

Останалите шест специализирани имунизационни кабинета също работят по предварително определен график, посочен на уебсайта на Регионалната здравна инспекция. Там се извършват имунизации съгласно Националния ваксинационен план, реимунизации и поставяне на първи дози на записалите се в електронната система. Създадена е организация, която да не позволява смесване на отделните потоци.

Сподели: