Продължава работата по VR реконструкция на скалната църква „Св. Богородица“, част от скалния манастир „Св. Архангел Михаил“

Продължава работата по VR реконструкция на скалната църква „Св. Богородица“, част от скалния манастир „Св. Архангел Михаил“

На празника на Рождество Богородично Регионалният исторически музей – Русе представи част от работният процес по създаването на VR реконструкция на скалната църква „Св. Богородица“, част от скалния манастир „Св. Архангел Михаил“. През изминалите три месеца специалистите в тази сфера извършиха въздушно сканиране на екстериора на храма, както и наземно заснемане на неговата вътрешност. Създаденият виртуален модел представя сегашното състояние на скалната обител и позволява възстановяването с дигитални средства на неговия предишен блясък.

Църквата „Св. Богородица“ край с. Иваново е изградена през 50-те години на ХІV век, а нейни ктитори са цар Иван Александър (1331-1371) и царица Теодора. Стенописите в храма, представители на Палеологовия стил в България, са сред причините обителта да бъде вписана в Листата на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Дейностите по създаването на VR визуализация на тази част от Ивановските скални църкви се осъществяват по проект „Дунавски археологически е-пейзажи“ (Danube’s Archaeological eLandscapes, DTP-641). От началото на 2022 г. дигиталната възстановка ще бъде достъпна в експозициите на Историческия музей в Русе.

Сподели: