ваксини

Продължава спадът на заразените с Ковид-19 в Русенско на седмична база

Продължава спадът на заразените с Ковид-19 в Русенско на седмична база, но заедно с това намалява и броят на желаещите да се ваксинират. Поставените ваксини през последните седем дни са с 23% по-малко спрямо предходната седмица. За сравнение отишлите до някои от имунизационните пунктове в периода между 4-и и 10-и септември са едва 123 души, докато от 27-и август и 3-и септември те бяха 160. Над 84% от всички поставени дози през последната седмица са представлявали трета или четвърта игла. За същия период са имунизирани и четири деца. Данните на здравните власти сочат още, че едва десет души са били имунизирани с първа доза.

Колкото до разпространението на заболяването, то и там се наблюдава тенденция за постоянен спад. Новите случаи през последната седмица са 125, от които и пет деца. В процентно съотношение това представлява намаляване на заболелите с малко над 28%. Същевременно обаче две жени и двама мъже с положителен тест за коронавирусна инфекция са починали.

За последното денонощие заболелите са шестнайсет. Четирима са оздравели през вчерашния ден, като няма починали. Активните случаи са 133, от които около 35% или 47 души са на болнично лечение. Справка в Единния информационен портал сочи, че областта се нарежда на четвърто място по заболеваемост в страната през вчерашния ден. Най-малко заразени има във Видин, Кърджали, Перник и Хасково – по един.

От началото на пандемията до днес установените случаи на коронавирус в областта са общо 36 364, като от тях 1938 души са починали. До момента в област Русе са извършени 132 593 имунизации, като със завършен имунизационен курс са 58 722 души. Бустерна доза пък е направена на общо 25 944 русенци, като от възможността за втори бустер са се възползвали 2206 души от региона.

Сподели: